Απάτη εκατομμυρίων με 

τα δημοτικά τέλη στη 

Μύκονο..

Δύο δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι και αρκετοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι κάλυπταν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού ώστε να μην πληρώνουν φόρους στο δήμο, ενώ κάποιοι προχώρησαν ακόμα περισσότερο εισπράττοντας για λογαριασμό τους τα δημοτικά τέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Η εισαγγελέας Σύρου που ερευνά την υπόθεση διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Οι επτά συνολικά δημόσιοι λειτουργοί πρόκειται να καταθέσουν σύντομα, ενώ οι πράξεις που ερευνώνται επισύρουν κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και ποινές έως και 20ετούς φυλάκισης.
Xαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπήρχαν στον δήμο ακριβείς κατάλογοι όλων των ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν στο νησί και της δυναμικότητάς τους, ώστε τα τέλη να αντιστοιχούν στα πραγματικά έσοδα της κάθε επιχείρησης, αλλά αντίθετα ζητούνταν ένα ελάχιστο ποσό της τάξεως των 150 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις. Τα διαφυγόντα έσοδα για τον δήμο υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αντί οι κατάλογοι των οφειλών των ξενοδοχείων να συντάσσονται σε ετήσια βάση, ώστε να βεβαιώνονται στην εφορία κάθε χρόνο οι οφειλές κάθε επιχείρησης, οι κατάλογοι συντάσσονταν κάθε πέντε χρόνια. Η πρακτική αυτή, όπως σημειώνει η εισαγγελέας, είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη να παραγράφονται ή να μην υπάρχουν επιχειρήσεις να τα καταβάλουν, αφού είναι σύνηθες μια ξενοδοχειακή επιχείρηση να αλλάζει τακτικά ιδιοκτήτες.
Ήδη, διώξεις ασκήθηκαν κατά τεσσάρων υπαλλήλων του δήμου, αλλά και εννέα τραπεζών στο νησί που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει κύκλωμα το οποίοι εξαφάνιζε τα έσοδα του δήμου από τα τέλη και εξέδιδε πλαστές αποδείξεις. Υπολογίζεται ότι με αυτό τον τρόπο υπεξαίρεσαν περίπου 888.000 ευρώ. Τα χρήματα όμως δεν έχουν εντοπιστεί, έτσι ερευνάται και το ενδεχόμενο συμμετοχής των αιρετών σε εταιρείες Off shore.
Η απάτη εντοπίστηκε ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Μύκονο, που βρέθηκε να χρωστάει στο δήμο ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό, το οποίο όμως είχε ήδη καταβάλλει στο παρελθόν. Πρόκειται για το τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθάριστων εσόδων) το οποίο καταβάλλουν στους δήμους όλα τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε έτος.
Η υπόθεση έφθασε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου Έφη Σαλμά, η οποία ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα χρονικά, καλύπτοντας από το 2002 έως το 2009, αλλά και θεματικά, ζητώντας να ελεγχθούν και άλλα έσοδα του δήμου: από την είσπραξη τέλους από τα καταστήματα και από τη μίσθωση παραλιών και λοιπών δημόσιων χώρων.
Το πόρισμα είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου και με βάση αυτό σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία που τώρα βρίσκεται στον ανακριτή, και ασκήθηκαν διώξεις σε τρεις υπαλλήλους του δήμου: στον αναπληρωτή προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Αντ. Ρουσσάκη, στον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος εσόδων και βοηθό δημοτικού ταμία Αντ. Αρτέμη και στον δημοτικό ταμία Κων. Κατσούδα. Επιπλέον, δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Κατερίνας Ζουγανέλη, που δεν φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή.
Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας Σύρου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δύο δημάρχων Μυκόνου (του τέως Χρ. Βερώνη και του νυν Θαν. Κουσαθανά-Μέγα) και δύο αντιδημάρχων (των Αλέξανδρου Βαμβακούρη και Θρασύβουλου Κοντομήτρου), οι οποίοι είχαν το επίμαχο διάστημα την ευθύνη των οικονομικών του δήμου. Την έρευνα έχει αναλάβει ο ειρηνοδίκης Μυκόνου και οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, ήδη από προηγούμενες καταθέσεις τους διαφαίνεται ότι ο νυν και ο τέως δήμαρχος επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν την αρμοδιότητα είσπραξης των συγκεκριμένων εσόδων.
source:tvxs.gr
top