Το πετρέλαιο της BP 

μολύνει ακόμα τον Κόλπο 

του Μεξικού...


Σχεδόν το 80% του πετρελαίου που διέρρευσε από κοίτασμα της BP στον Κόλπο του Μεξικού βρίσκεται ακόμα στα νερά του Κόλπου, εκτίμησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας τους πολύ πιο αισιόδοξους κυβερνητικούς υπολογισμούς νωρίτερα εντός του Αυγούστου.

Σε αναφορά της την 4η Αυγούστου η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία εκτιμούσε ότι η μισή ποσότητα από τα περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που διέρρευσαν από την 20ή Απριλίου και μετά εξατμίστηκε, κάηκε, συλλέχθηκε ή διαλύθηκε.


Μια ομάδα πέντε επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια όμως έκαναν την δική τους ανάλυση και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα.


"Αναλύσαμε ξανά αυτή την αναφορά. . . και κατόπιν υπολογίσαμε πόσο πολύ πετρέλαιο είναι ακόμα πιθανό να βρίσκεται εκεί έξω και έτσι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το 70 ως 79% πρέπει να είναι ακόμα εκεί", είπε ο Τσαρλς Χόκπινσον, επιστήμονας που εργάζεται στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.


"Μια σημαντική παρανόηση είναι ότι το πετρέλαιο που έχει διαλυθεί στο νερό έχει φύγει και άρα είναι αβλαβές", τόνισε. Αλλά "το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι εκεί έξω και πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια πριν διαλυθεί τελείως. Απέχουμε ακόμα πολύ από το να αντιληφθούμε πλήρως ποιες είναι οι συνέπειες". 
source:nooz.gr
top