«Στα σκαριά» φθηνός 

Επαγγελματίας Οπλίτης..

Μία νέα μορφή επαγγελματικής στρατιωτικής θητείας, διάρκειας από 6 μήνες έως 3 χρόνια και με μισθό εισαγωγής το κατώτερο όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξετάζει το Πεντάγωνο. Τη συγκεκριμένη προοπτική στηλιτεύει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, το οποίο κάνει λόγο για μέθοδο εκμετάλλευσης των νέων.
Η πρόταση προβλέπει ότι ο νέος ο οποίος θα επιλέξει να ενταχθεί στον υπό εξέταση θεσμό θα μπορεί να το κάνει είτε αμέσως μετά την απόλυσή του είτε κάποιους μήνες μετά, θα διακόπτει τη συμμετοχή του ουσιαστικά όποτε θέλει, θα έχει την ίδια ειδικότητα που είχε ως κληρωτός και θα υπηρετεί σε μονάδες στα σύνορα ή στα νησιά. «Είναι μια μορφή 'χακί στέιτζ' χωρίς τα κακά χαρακτηριστικά των προηγούμενων», αναφέρει στέλεχος που έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σχέδια για την επαγγελματική θητεία, σύμφωνα με την εφημερίδα, Τα Νέα.
Το Δίκτυο Σπάρτακος, το οποίο εκτιμά πως «η πρόσδεση στις κατασταλτικές δυνάμεις και τον Στρατό ως μέσω διεξόδου από την Ανεργία είναι η Χειρότερη Επιλογή», θεωρεί χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για προσαρμογή του θεσμού του Μισθοφόρου Στρατιώτη στην εποχή του Αντεργατικού και Αντικοινωνικού Μνημονίου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ-Ε.Ε».
Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αντικαταστήσει τους «ακριβούς» ΕΠ.ΟΠ. (1500 ευρώ) με νέους φθηνότερους και «να μειώσει το λειτουργικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων (μεταξύ των οποίων και εργατικό κόστος), ώστε να δημιουργηθεί το πλεόνασμα που απαιτείται σε εποχές περικοπών λόγω κρίσης για να αγοραστούν πολεμικοί εξοπλισμοί (γαλλικές φρεγάτες, ρωσικά αντιαεροπορικά, νέο πολεμικό αεροσκάφος κλπ) και να καλυφθούν οι τεράστιες δαπάνες των 6.000 στελεχών-φαντάρων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΕΛΔΥΚ»
source:tvxs.gr
top