Ένας εχθρός θα τιμήσει 

τους χρεοκοπημένους Έλληνες, 

από τον γερμανικό Τύπο...

Με την βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού με το γερμανικό βραβείο Quadriga ασχολήθηκαν δύο εφημερίδες της χώρας την Τετάρτη, φιλοξενώντας σχετικά ρεπορτάζ για το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση αυτή.
«Ο επικριτής της Ελλάδας Ackerman θα προλογίσει βράβευση για τον Παπανδρέου», γράφει το ρεπορτάζ της Christiane Schlötzer στη Süddeutsche Zeitung της 1ης του Σεπτέμβρη, και αναλύει το γεγονός:
«Πολλοί Έλληνες φοβούνται το φθινόπωρο που έρχεται, επειδή αυτό αναμένεται να σημάνει αύξηση της ανεργίας στη χώρα και περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών. Το 70% των νέων πτυχιούχων μεταξύ 22 και 35 ετών μελετούν ήδη το ενδεχόμενο να ξενιτευτούν, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη δημοσκόπηση.
Ευχάριστες ειδήσεις για την Αθήνα έρχονται μόνο από το Βερολίνο. Το γερμανικό βραβείο Quadriga θα απονεμηθεί φέτος στον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, «Ημέρα της Ενότητας», στο Βερολίνο. Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν προσωπικότητες, όπως ο πρώην Καγκελάριος Helmut Kohl, και η Βασίλισσα της Σουηδίας Silvia.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Παπανδρέου είναι το πρόσωπο, που θα προλογίσει τη βράβευσή του. Πρόκειται για τον Josef Ackerman, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, ο οποίος προσφάτως είχε δημοσίως αμφισβητήσει την ικανότητα των Ελλήνων να εξέλθουν από την κρίση. Μετά τη δήλωση αυτή ο Γερμανός τραπεζίτης έγινε εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ελλάδα.


Ο Ackerman θέλει να εμφανίζεται ως ένας εξ αυτών που είχαν πρώτοι προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για την «κατάρρευση» της Ελλάδας. Η Deutsche Bank υπολόγισε αργότερα το ποσό που θα εξοικονομούσαν Βερολίνο και Βρυξέλλες, εάν η χώρα με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα είχε βοηθηθεί νωρίτερα.
Σύμφωνα πάντως με την Ένωση Werkstatt Deutschland, που απονέμει το εν λόγω βραβείο, ο Ackerman απεδέχθη αμέσως την πρόταση για προλόγιση του Παπανδρέου. Της απόφασης για βράβευση του Έλληνα Πρωθυπουργού προηγήθηκε αντιπαράθεση στο Συμβούλιο της Ένωσης.
Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και που εργάζεται παραδειγματικά για την διόρθωσή τους χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το πολιτικό κόστος. Το ΔΝΤ αναγνώρισε προσφάτως ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτα βήματα προόδου στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Η δε Bild, γράφει από την πλευρά της στο άρθρο της « Ο Άκερμαν θα τιμήσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες»: «Το κοινωνικοπολιτικό βραβείο Quadriga του συλλόγου «Εργαστήρι Γερμανία» θα απονεμηθεί φέτος στο γερμανικό στρατό και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γερμανικός στρατός θα λάβει τη διάκριση για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές και ο Παπανδρέου για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Deutsche Bank Josef Ackermann. Η απονομή θα λάβει χώρα στις 3 Οκτωβρίου στο Βερολίνο».source:tvxs.gr
top