Δεν πιστεύει στο χέρι 

του Θεού..

Στίβεν Χόκινγκ: Αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής η δημιουργία του Σύμπαντος

 Περικλής Δημητρολόπουλος



Κανενός είδους θεϊκή ανάμειξη δεν βλέπει πλέον ο Στίβεν Χόκινγκ στη δημιουργία του Σύμπαντος. Στο νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα, ο διάσημος βρετανός αστροφυσικός κλείνει το «παραθυράκι» που είχε ανοίξει παλαιότερα και παράλληλα κηρύσσει τον θάνατο της φιλοσοφίας.

Ακριβώς όπως ο Κάρολος Δαρβίνος απέρριψε το ενδεχόμενο της εμπλοκής μιας ανώτερης δύναμης στη σφαίρα της βιολογίας, έτσι και ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι μια σειρά από νέες θεωρίες καθιστούν περιττή τη συμβολή ενός θεού στη δημιουργία του Σύμπαντος. Στο νέο του βιβλίο, το οποίο συνυπογράφει με τον αμερικανό φυσικό Λέοναρντ Μλόντινοφ και θα κυκλοφορήσει υπό τον τίτλο «Το μεγάλο σχέδιο» λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Πάπα στο Λονδίνο, ο καθηγητής Χόκινγκ θέτει ένα ερώτημα: «Εχει ανάγκη το Σύμπαν από έναν δημιουργό;». Η απάντηση που δίνει είναι αρνητική. Το Βig Βang, επισημαίνει, ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια των νόμων της φυσικής και καθόλου ένα σπανιότατο γεγονός το οποίο οφείλεται στο χέρι του Θεού. «Το Σύμπαν δημιουργείται από μόνο του, εκ του μηδενός, χάρις στον νόμο της βαρύτητας. Η αυτογενής δημιουργία είναι ο λόγος που υπάρχει κάτι αντί για το τίποτα, ο λόγος που υπάρχει το Σύμπαν, ο λόγος που υπάρχουμε εμείς», γράφει ο βρετανός επιστήμονας. «Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστείς τον Θεό για να ενεργοποιήσει το Σύμπαν» προσθέτει.

Οι θέσεις που εκφράζει στο νέο βιβλίο του ο Χόκινγκ σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη στροφή σε σχέση με τις απόψεις που είχε εκφράσει παλαιότερα για τη θρησκεία. Στο μπεστ σέλερ «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου» υποστήριζε ότι ο Θεός υπό την ιδιότητα του Δημιουργού δεν ήταν καθόλου ασύμβατος με την επιστημονική κατανόηση του Σύμπαντος. «Εάν ανακαλύψουμε μια ολοκληρωμένη θεωρία, θα είναι ο τελευταίος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής. Επειτα θα μπαίναμε στο μυαλό του Θεού», έγραφε σε εκείνο το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1988. Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, ο Χόκινγκ αποδομεί τη θεωρία του Ισαάκ Νεύτωνα, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δεν μπορεί να δημιουργήθηκε χωρίς το χέρι του Θεού. Για να στηρίξει αυτή την άποψή του, ο βρετανός αστροφυσικός επικαλείται την ανακάλυψη, το 1992, ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο άλλο από τον Ηλιο. «Αυτό καθιστά τις συμπτώσεις των πλανητικών συνθηκών μας (ένας μόνο Ηλιος και μία τέλεια απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιο) πολύ λιγότερο αξιοσημείωτες, πολύ λιγότερο πειστικές ως απόδειξη ότι η Γη σχεδιάστηκε προσεκτικά με τον συγκεκριμένο σκοπό να ικανοποιεί εμάς ως ανθρώπους», γράφει στο νέο του βιβλίο. Οπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν μόνο άλλοι πλανήτες, αλλά και άλλα σύμπαντα. Εάν η πρόθεση του Θεού ήταν να δημιουργήσει μόνο την ανθρωπότητα, τότε όλοι αυτοί οι κόσμοι θα ήταν περιττοί.

Οπως ήταν φυσικό, η νέα θέση που εκφράζει ο Χόκινγκ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Ρίτσαρντ Ντόκινς, τον δηλωμένο άθεο βρετανό βιολόγο και συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Η περί Θεού αυταπάτη». Αλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο καθηγητής Τζορτζ Ελις, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για την Επιστήμη και τη Θρησκεία, εξέφρασαν ορισμένες επιφυλάξεις. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτή τη θέση είναι ότι θέτει ένα δίλημμα: επιστήμη ή θρησκεία», δήλωσε στους «Τimes». Ο Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει επίσης ότι η φιλοσοφία είναι νεκρή πλέον ως επιστήμη και προβλέπει ότι από τη φυσική θα προκύψει μια θεωρία για τα πάντα, ένα πλαίσιο που θα εξηγεί πλήρως τις ιδιότητες της φύσης. Η ανακάλυψη μιας τέτοιας θεωρίας αποτελεί το Αγιο Δισκοπότηρο των φυσικών από την εποχή του Αϊνστάιν. Εως σήμερα όμως δεν έχει βρεθεί ένας τρόπος για να συνδυαστεί η κβαντική θεωρία, η οποία ερμηνεύει τον μικρόκοσμο, με τον νόμο της βαρύτητας, ο οποίος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα αντικείμενα σε κοσμολογική κλίμακα.

Ο καθηγητής Χόκινγκ υποστηρίζει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με τη Θεωρία-Μ. Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, η Θεωρία-Μ δεν θα είναι απλώς μια εξίσωση αλλά «μια ολόκληρη οικογένεια» από υπάρχουσες θεωρίες που θα συνυπάρχουν σε ένα κοινό επιστημονικό πλαίσιο και θα χαρτογραφούν τις διάφορες όψεις του υλικού κόσμου χωρίς να συγκρούονται μεταξύ τους. «Η Θεωρία-Μ, γράφει στο νέο του βιβλίο ο Χόκινγκ, είναι η ενιαία θεωρία που ήλπιζε να ανακαλύψει ο Αϊνστάιν. Το γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι, που δεν είμαστε παρά συνενώσεις βασικών μορίων της φύσης, είμαστε ικανοί να φτάσουμε τόσο κοντά στην κατανόηση των νόμων που κυβερνούν εμάς και τον κόσμο μας είναι ένας τεράστιος θρίαμβος».


Ποιος είναι

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια στην Οξφόρδη Η ακαδημαϊκή του πορεία άρχισε τον Μάρτιο του 1959 όταν κέρδισε υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το 1962 διαγνώσθηκε ότι πάσχει από μυατροφική σκλήρυνση, μια εκφυλιστική παραλυτική νόσο που είναι γνωστή και ως ασθένεια Λου Γκέρινγκ. Οι γιατροί τού έδιναν τότε δύο χρόνια ζωής, ωστόσο εκείνος συνέχισε το διδακτορικό του.

Το 1970 άρχισε την έρευνά του για τις μαύρες τρύπες του Διαστήματος. Εναν χρόνο αργότερα διατύπωσε τη θεωρία ότι κατά τη Μεγάλη Εκρηξη παρήχθησαν αντικείμενα βάρους 10 ^ 9 τόνων σε μέγεθος πρωτονίων.

Από το 1979 έως το 2009 ήταν καθηγητής στη Λουκασιανή έδρα Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Μετακινείται με αναπηρική καρέκλα και επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και φωνητικού συνθεσάιζερ.

Πρόσφατα υποστήριξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εποικήσουν άλλους πλανήτες για να σωθεί το είδος.source:tanea.gr
top