Μειώσεις ως και 69% στο

νέο δελτίο τιμών φαρμάκων...



Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 69% έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις τιμές των 7.295 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Για λίγη ώρα το πρωί του Σαββάτου δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να γίνει ο επανέλεγχος στη σύνδεση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων με τις τιμές των πρωτοτύπων.


Η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στην αγορά.


Η ανάρτηση των τιμών στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr) ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.


Οι νέες τιμές αφορούν 4.676 αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα και 2.619 πρωτότυπα προϊόντα και μεταξύ αυτών υπάρχουν και οι τιμές για νέα φάρμακα.


Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.


Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανατιμολόγησης ολοκληρώθηκε μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, ενώ με τη νέα Αγορανομική Διάταξη 08/2010 που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 εξειδικεύτηκε η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.


Σύμφωνα με τις διατάξεις της προκύπτει πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και αυξήσεων μέχρι και 10%.

 Όπως αναφέρει η αγορανομική διάταξη, μέχρι τις 31/03/2011 οι μέγιστες μεταβολές στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων που θα προκύψουν από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ποσοστά ανά τιμή που ορίζονται στην ακόλουθη κλίμακα:

Συγκεκριμένα για χονδρική τιμή φαρμακευτικού προϊόντος όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων έως 3 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 15% έναντι της τιμής όπως ίσχυε μέχρι την έκδοση του 01/2010 Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και το ανώτατο όριο αύξηση στο +10%.


Από 3,01 ευρώ έως 5 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο -20% και αύξησης στο 10%, από 5,01 ευρώ έως 10 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 25% και αύξησης στο 5%, ενώ από 10,01 ευρώ μέχρι 15 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 30% και αύξησης στο 5%, από 15,01ευρώ έως 40 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 35% και αύξησης στο 5%, από 40,01 ευρώ έως 50 ευρώ το ανώτατο όριο μείωσης ορίζεται στο 40% και αύξησης στο 5%.


Από 50,01 ευρώ και άνω σύμφωνα με τα οριζόμενα στα αρ. 336, 337, 338 και 342 του Αγορανομικού Κώδικα (δεν ισχύει ανώτατο όριο ποσοστού μείωσης), ενώ το ανώτατο ποσοστό αύξησης ορίζεται στο +5%.


Παράλληλα, επισημαίνεται ότι εκδόθηκε η νέα ΑΔ 08/2010 που εξειδικεύει την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της απόφασης:

    - Προσδιορίζεται εκτενώς η μεθοδολογία λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και καθίσταται πλέον σαφής η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.
    - Εξειδικεύεται ο τρόπος λήψης των επίσημων πηγών των στοιχείων των φαρμακευτικών προϊόντων.
    - Εισάγονται ειδικότερες διατάξεις για την σύγκριση των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στις Χώρες Μέλη της ΕΕ, προκειμένου ο τρόπος αντιστοίχισης και προσδιορισμού τιμής να είναι ξεκάθαρος και αντικειμενικός.
    - Για την εξοικονόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την αποφυγή της υποκαταστασιμότητας των φθηνών φαρμάκων, καθώς και για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στο νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, θεσπίζεται πλαφόν στην αύξηση και την μείωση των φαρμακευτικών προϊόντων για μεταβατική περίοδο έως 31/03/2011.

Σχολιάζοντας την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών και της νέας Αγορανομικής Διάταξης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη τόνισε: «Το είπαμε και το κάναμε. Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα και θα φέρει μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν τεθεί σε ισχύ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στόχος είναι να πάψει η χώρα μας να είναι από τις πιο ακριβές στις τιμές των φαρμάκων».
source:nooz.gr
top