Καλλικράτης και στο Δημόσιο: 

Κατάργηση μίας στις τρεις θέσεις...


Καλλικράτης και στο Δημόσιο: Κατάργηση μίας στις τρεις θέσεις
Στην κατάργηση της μίας στις τρεις θέσεις στο Δημόσιο θα οδηγήσουν οι σοβαρές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση, με την αφορμή του Καλλικράτη και δεδομένης της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων που προηγήθηκε. Αυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Βήμα», που τονίζει ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσει στο 30%, ο σχεδιασμός και το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου θα γίνουν από μηδενική βάση ενώ προσθέτει ότι αναμένονται μαζικές μετατάξεις και αναδιανομή εργαζομένων μεταξύ των υπηρεσιών.
Όλα αυτά θα είναι αποτελέσματα της σύστασης ισχυρού επιτελικού και συντονιστικού κέντρου για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Γ. Ραγκούσης, μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων αναμένει τα αποτελέσματα από το μητρώο τους ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της στελέχωσης των υπηρεσιών, ωστόσο δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι με βάση τον Καλλικράτη θα ακολουθήσουν πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ανακατατάξεις, που θα οδηγήσουν σε μείωση του στενού δημόσιου τομέα κατά 30%.
Όλα αυτά θα γίνουν με τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις πολλών δημοτικών επιχειρήσεων και στο πλαίσιο σχεδιασμού που έχει στόχο την υλοποίηση τυο σλόγκαν «λιγότερο κράτος».
Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μεταστέγαση όλων των υπουργείων, σε αναδιάρθρωση των δομών των δημοσίων υπηρεσιών, σε μαζικές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα του Σαββάτου, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, αναμένει την κατάρτιση του μητρώου των δημοσίων υπαλλήλων, που θα του επιτρέψει να έχει μια σαφή εικόνα της στελέχωσης των υπηρεσιών.


Με τη μεταρρύθμιση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιτύχει μείωση του στενού δημοσίου τομέα κατά 30%.


Η νέα δομή που θα αποκτήσουν τα υπουργεία, όπως επισημαίνεται από τη σχετική μελέτη, «θα λαμβάνει υπόψη της το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα 'Καλλικράτης', θα αναδεικνύει τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης (υπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, ΝΠΔΔ, ανεξάρτητες αρχές και γενικές διοικήσεις) και θα στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός μοντέλου διοικητικής διάρθρωσης της χώρας που θα βασίζεται σε μια νέα σχέση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης».


Με το σχέδιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση σοβαρών δομικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, όπως η έλλειψη συντονιστικών μηχανισμών και σύγχρονων οργανωτικών δομών, η υπέρμετρη διόγκωση της ιεραρχικής πυραμίδας, η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, ο πολλαπλασιασμός των θέσεων ευθύνης και ο κατακερματισμός της οργάνωσης των υπηρεσιών.


Μεταξύ των βασικών παρεμβάσεων είναι:

  • Ανακατανομή προσωπικού και αξιολόγηση.  Θα υπάρξει ανακατανομή του προσωπικού στις νέες οργανικές θέσεις που θα συσταθούν με βάση τα οργανογράμματα των υπουργείων, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές μετακινήσεις και μετατάξεις.
  • Περιγραφή θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση, προκειμένου να υπερβεί τον σκόπελο των μαζικών υποχρεωτικών μετατάξεων, προτίθεται να προχωρήσει και σε περιγραφή των θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτονται πλέον από υπαλλήλους με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία, τη δεξιότητα και την ικανότητά τους. Οι υπάλληλοι των υπουργείων θα εργάζονται δηλαδή όπως ακριβώς εργάζονται σήμερα οι υπάλληλοι των τραπεζών, καθένας εκ των οποίων έχει συγκεκριμένο αντικείμενο.
  • Νέος τρόπος χρηματοδότησης. Μετά την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού του κράτους που θα ισχύσει από φέτος, θα θεσπιστεί και η διασύνδεση των νέων δομών των υπουργείων με τη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Τα υπουργεία δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον αυθαίρετα, όπως συμβαίνει σήμερα και συχνά μέσω «σκοτεινών κωδικών», αλλά με βάση τριετή προγράμματα τα οποία θα αναθεωρούνται κάθε χρόνο.
source:madata.gr
top