Σα βγεις στον πηγαιμό για τις Κυκλάδες…


Απογυμνωμένα τα νησιά των Κυκλάδων από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υποδέχονται κι εφέτος τους τουρίστες με σύστημα υγείας… επί χάρτου.

Αφημένοι στο έλεος του καιρού και του… Θεού, οι περίπου 115.000 μόνιμοι κάτοικοι των Κυκλάδων ξέρουν καλά πως είναι να ζεις χειμώνα – καλοκαίρι με το άγχος μήπως χρειαστείς γιατρό, εξετάσεις, θεραπεία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους περίπου 1, 1 εκατ. επισκέπτες των δημοφιλών προορισμών που, εκτός από τη μαγεία των διακοπών, βιώνουν και τις «νησιωτικές» αντοχές του ΕΣΥ.

Κατά μέσον όρο, μία στις τρεις οργανικές θέσεις των μονάδων υγείας των Κυκλάδων είναι κενή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 30 είναι οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και 33 στο Νοσοκομείο Σύρου. Στο 1/ 3 των νησιών η δημόσια περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών εναπόκειται σε φιλότιμους πλην άπειρους αγροτικούς γιατρούς.

Νησιά που κατακλύζονται από τουρίστες τους θερινούς μήνες, όπως η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ανάφη, η Σέριφος έχουν μονήρη ιατρεία, έχουν δηλαδή μόνον έναν γιατρό, και δη αγροτικό!  Η Κύθνος, η Αντίπαρος, η Αμοργός, οι μικρές Κυκλάδες, η Αστυπάλαια υποστηρίζονται από πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τα οποία ενίοτε διαθέτουν περισσότερους από έναν γιατρούς πλην του αγροτικού.

Σύρος, μια πρωτεύουσα με άδειο νοσοκομείο!

Η Σύρος ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση καθώς διαθέτει νοσοκομείο –υποστελεχωμένο μεν αλλά νοσοκομείο όπως λένε σκωπτικά οι κάτοικοι του νησιού… Οι ελλείψεις του προσωπικού φτάνουν στο 30%. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους  γιατρούς είναι κενές σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις, αφού προβλέπονται 69 ειδικευμένοι γιατροί και υπηρετούν 36. Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο έχει μόνο έναν παιδίατρο ενώ ελλείψεις παρατηρούνται σε ορθοπεδικούς και καρδιολόγους.

Στην Μήλο οι δύο γενικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας του νησιού επωμίζονται την περίθαλψη των 5.000 μόνιμων κατοίκων και των… 50.000 του καλοκαιριού. Κατά μέσο όρο το Κέντρο δέχεται κάθε χρόνο 40.000 τακτικά περιστατικά και 9.000 έκτακτα. Στο Κέντρο Υγείας Πάρου, τα παιδιατρικά περιστατικά καλύπτονται από έναν γιατρό ενώ ο μοναδικός μικροβιολόγος βρίσκεται αδιαλείπτως καθόλη τη διάρκεια του έτους σε… εφημερία.

Δυσλειτουργίες καταγράφονται και στη Σαντορίνη. Το Κέντρο Υγείας Θήρας εξυπηρετεί περισσότερα από 150.000 περιστατικά το χρόνο, αλλά διαθέτει νοσηλευτικό προσωπικό που μετριέται κυριολεκτικά στα δάχτυλα του ενός χεριού: οι πέντε μόνιμοι νοσηλευτές  το καλοκαίρι επικουρούνται και με συμβασιούχους που προσλαμβάνονται μέσω του Συλλόγου Στήριξης του Κέντρου Υγείας.

Επιπλέον κίνητρα δίδει το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διορισμού 2.000 μόνιμων γιατρών και περίπου 3.000 νοσηλευτών σε όλη τη χώρα, έπειτα από την ολοκλήρωση της οποίας εκτιμάται ότι θα καλυφθούν σημαντικά κενά που καταγράφονται στη δημόσια περίθαλψη των Κυκλάδων.

Επιπλέον, δίδονται κίνητρα  στους λειτουργούς του Ιπποκράτη για τη στελέχωση μονάδων Υγείας των νησιωτικών περιοχών με το σχέδιο νόμου για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ» που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως προβλέπεται, για τον διορισμό μόνιμων γιατρών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές θα προκηρύσσονται οι θέσεις σε ανώτερη βαθμίδα (επιμελητή Α΄ αντί επιμελητή Β΄), έπειτα από δύο προκηρύξεις χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, ο μισθός του μόνιμου γιατρού θα προσαυξάνεται κατά 10%, έπειτα από  5ετή παραμονή στην απομακρυσμένη περιοχή, ενώ ο επιπλέον χρόνος παραμονής θα μοριοδοτείται στο διπλάσιο για την κατάληψη νέας θέσης.
source: protothema.gr 
top