"Ριάλιτι" οι εγκλωβισμένοι 

μεταλλωρύχοι...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Πετυχημένο concept, ίντριγκα, ιστορίες αγάπης, δράμα... όταν η περιπέτεια των 33 μεταλλωρύχων διαθέτει τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα στοιχεία ενός πετυχημένου ριάλιτι, δεν θα μπορούσε παρά να μετατραπεί σε ένα νέο Survivor.


Τα βίντεο των εγκλωβισμένων που δίνονται καθημερινά στη δημοσιότητα επενδύονται από τις ιστορίες συγγενών, ενώ πολλά είναι τα κουτσομπολιά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για κάθε πλευρά της ζωής των 33 μεταλλωρύχων. Οι μεταλλωρύχοι, όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Σαντιάγκο Οντόνελ, τρέφουν γενναιόδωρα τη μιντιακή υφήλιο, ενώ το δράμα τους αναμένεται να αποτελέσει και σενάριο για μια νέα ταινία στη Χιλή.
Σε εφαρμογή το plan B
Με τη συμπλήρωση ενός μηνός από τον εγκλωβισμό τους, ξεκίνησε από εχθές (5/9) η επιχείρηση διάνοιξης ενός δεύτερου πηγαδιού με ένα γεωτρύπανο στο ορυχείο Σαν ΧοσέΧιλής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Κολμπόρνε. της
"Το σχέδιο Β' άρχισε να εφαρμόζεται", τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου κοντά στο μεταλλωρυχείο στην έρημο της Ατακάμα της βόρειας Χιλής.
Το νέο γεωτρύπανο Τ-130 άρχισε να σκάβει μια κάθετη στοά, παράλληλα με αυτήν, μήκους 67 μέτρων, που είχε ανοίξει το "Strata-950" στο πλαίσιο του σχεδίου Α'. Οι μεταλλωρύχοι, σύμφωνα με τον υπουργό, θα απεγκλωβιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου ή, εάν επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις, στις αρχές Νοεμβρίου.
Όπως προκύπτει από έγγραφο των συνεργείων διάσωσης, υπάρχει και σχέδιο Γ' το οποίο προβλέπει το άνοιγμα πηγαδιού μήκους 597 μέτρων σε διάστημα δύο μηνών που θα καταλήγει σε μια πλατφόρμα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν οι 33 άντρες.
Η ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού απαιτεί τη χρήση γεωτρύπανου που χρησιμοποιείται στην πετρελαιοβιομηχανία και για να εγκατασταθεί χρειάζεται επιφάνεια μήκους 100 μέτρων και πλάτους 80.
Οι μεταλλωρύχοι και στις τρεις περιπτώσεις θα φτάσουν στην επιφάνεια της γης μέσα από ένα κουβούκλιο μήκους 2 έως 2,5 μέτρων και διαμέτρου 55 με 60 εκατοστά. Παρά τους κινδύνους εξαιτίας του όγκου των βράχων, υπάρχει εύλογη βεβαιότητα για την επιτυχία της επιχείρησης.source:cosmo.gr
top