Κλέβουν ATM... με μεσάζοντα

Ένα νέο τρόπο να κλέβουν ATM εφηύραν συμμορίες του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος στην Αυστραλία. Αντί να κάνουν οι ίδιες τη ληστεία, δωροδοκούν ταμίες καταστημάτων για να «κλέβουν» τα προσωπικά στοιχεία καρτών ανύποπτων πελατών.

Ο ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας της Βικτώριας, Μπιλ Νας, από τον τομέα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος αποκάλυψε ότι οι συμμορίες αυτές προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν είναι σχετικά απλός, αλλά αποβαίνει ιδιαίτερα επικερδής όχι μόνο για τις εγκληματικές συμμορίες αλλά και για τους υπαλλήλους ταμίες βενζινάδικων, εστιατορίων αλλά και μικρών σούπερ μάρκετ, όπου και έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί κλοπής των κωδικών καρτών και αριθμού PIN όσων χρησιμοποίησαν την κάρτα τους εκεί.


Οι συμμορίες πλησιάζουν αρχικά τον υπάλληλο του καταστήματος και του προσφέρουν ποσά έως και 40.000 δολάρια για να τους επιτρέψουν να εγκαταστήσουν μέσα στην κινητή μηχανή ανάληψης χρημάτων και χρήσης πιστωτικών καρτών ένα μικροτσίπ που καταγράφει όλα τα στοιχεία της κάρτας όπως αριθμούς και άλλους κωδικούς. Η συμμορία, επίσης, εγκαθιστά και κάμερα στο ταβάνι που βρίσκεται πάνω από το ταμείο έτσι ώστε να φωτογραφίζει τον αριθμό PIN της κάθε κάρτας.

Στην συνέχεια τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία για να κάνουν αναλήψεις χρημάτων. Στην Βικτώρια και μόνο βρέθηκαν πάνω από 100 μηχανές αυτόματης ανάληψης που είχαν βάλει το χεράκι τους οι επιτήδειοι, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν κλαπεί με αυτόν τον τρόπο από καταθέσεις και πιστωτικές κάρτες κατοίκων της Αυστραλίας πάνω από 80 εκατ. δολάρια.
source:zougla.gr
top