Διώχνουν τα Blackberry 

γιατί δεν παίρνουν "Big Brother"!


Την αρχή την έκαναν οι κινεζικές αρχές όταν προ μηνών είχαν ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία ουσιαστικής λογοκρισίας στις υπηρεσίες που παρείχε στους χρήστες της η ιντερνετική μηχανή αναζήτησης Google. Tότε οι κινεζικές αρχές είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση των Κινέζων χρηστών της Google σε αναρίθμητα sites με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας «πόλεμος» με την Google να κατευθύνει τους Κινέζους χρήστες της στο site στο Χονγκ-Κονγκ, τους Κινέζους ιθύνοντες να της αφαιρούν την άδεια λειτουργίας και τελικώς οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμβιβασμό.

Τώρα όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με «πρωταγωνιστές» τους Αμερικανούς της γνωστής εταιρείας κατασκευής «έξυπνων» συσκευών κινητών Research In Motion Ltd., της εταιρείας που κατασκευάζει τα κινητά BlackBerry και τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλαδή μιας χώρας στην οποία τα συγκεκριμένα κινητά γνωρίζουν ... πιένες!!!


Όπως ανακοίνωσαν  λοιπόν οι Τηλεπικοινωνιακές αρχές  των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (Telecommunications Regulatory Authority) τα BlackBerry τίθενται ουσιαστικά υπό διωγμό στην αραβική χερσόνησο, αφού από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πάψουν να λειτουργούν εκεί οι υπηρεσίες μηνυμάτων και οι ιντερνετικές εφαρμογές τους! Συγκεκριμένα, θα μπλοκάρονται οι υπηρεσίες Messenger, e-mail και Web browsing των BlackBerry, αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχών, λειτουργούν με λογισμικά που καθιστούν απαγορευτικό τον έλεγχο του περιεχομένου τους.  


Με δυο λόγια  οι Άραβες απαγορεύουν τα BlackBerry γιατί παραδέχονται πως ΔΕΝ μπορούν να τα ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ!!!


Και δεν φτάνει αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογους  περιορισμούς στη χρήση των συγκεκριμένων  κινητών δρομολογούν άμεσα τόσο η Ινδία, όσο και το Πακιστάν...


Όπως μεταδίδει  το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Emirates News Agency η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Οκτωβρίου καθώς «η αδυναμία ελέγχου του περιεχομένου κάποιων εφαρμογών στα BlackBerry μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες τους να προβούν σε παράνομες πράξεις που με τη σειρά τους θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».


Ουσιαστικά δηλαδή οι Άραβες δηλώνουν δημοσίως πως επειδή δεν μπορούν να ελέγχουν τι γράφεται και τι μεταδίδεται μέσω των συγκεκριμένων  κινητών τηλεφώνων τα απαγορεύουν  και ... καθαρίζουν!


Αφορμή για  αυτή την εξέλιξη λέγεται πως  στάθηκε η σύλληψη, στις 29 Ιουνίου, ενός χρήστη BlackBerry που μέσω του κινητού του είχε οργανώσει ένα μεγάλο συλλαλλητήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων.


Η αλήθεια είναι πως μέχρι να καταλήξουν σε αυτή την απόφαση Άραβες, Ινδοί και Πακιστανοί είχαν προσπαθήσει επί μακρόν να «σπάσουν» τα πρωτόκολλα ασφαλείας των BlackBerry. Ανεπιτυχώς. Ενώ ήδη το Μπαχρέιν έχει επιβάλλει φραγμούς (ban) στην υπηρεσία μετάδοσης ειδήσεων στα συγκεκριμένα κινητά εντός της επικράτειάς του.


Πάντως στον ιδιότυπο αυτό ... «Μεγάλο Αδερφό» δεν θα συμμετάσχει η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Σαουδική Αραβία, καθώς οι αρχές της φαίνεται πως είχαν να επιλέξουν μεταξύ των ... φόβων τους για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα που θα ενορχηστρωθούν μέσω κινητών (!) και στο πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία τους από την ουσιαστικά εκδίωξη της κατασκευάστριας εταιρείας Research in Motion από τα εγχώρια τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η επιλογή ήταν προφανής!
source:protothema.gr
top