Το Spirit μπορεί 

να μην ξυπνήσει από τον ύπνο του προειδοποιεί η NASA...

Το τέλος της αποστολής;

Το ρομποτικό εξερευνητικό όχημα Spirit που είναι στον Άρη από το 2004 και βρίσκεται σε ύπνωση από τις 22 Μαρτίου μπορεί να μην έχει αρκετή ενέργεια για να ενεργοποιηθεί και πάλι, ανακοίνωσε η NASA, που πάντως δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες της.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει φτάσει το τέλος της αποστολής του οχήματος, το οποίο από τον Απρίλιο του 2009 είναι παγιδευμένο στην άμμο.


Οι επιστήμονες της NASA έδωσαν τον περασμένο Μάρτιο εντολή στο Spirit να μπει σε κατάσταση νάρκης μέχρι να περάσει ο (αρειανός) χειμώνας, οπότε και λόγω της μειωμένης διάρκειας της ηλιοφάνειας το όχημα θα είχε λιγότερη ενέργεια στη διάθεσή του. Μέσα στο χειμώνα οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -50 βαθμούς.


Όπως υπολόγιζαν στο τέλος Ιουλίου οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες και θα προσπαθούσαν να «ξυπνήσουν» το όχημα.


Το Spirit δεν έχει απαντήσει στα επανειλημμένα καλέσματα από τη Γη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον, ίσως το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, υπογραμμίζει η NASA.


Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει η πιθανότητα το Spirit μπορεί να ξυπνήσει ποτέ ξανά γιατί δεν θα έχει αρκετή ενέργεια στις μπαταρίες του.


Τα δίδυμα εξερευνητικά οχήματα της NASA, το Spirit και το Opportunity, βρίσκονται στον Άρη από τις αρχές του 2004. Αν και αρχικά αποστολή είχε προβλεπόμενη διάρκεια 90 ημερών, τουλάχιστον το Opportunity συνεχίζει μετά από περίπου 2.400 ημέρες με μικρά τεχνικά προβλήματα.
source:tanea.gr
top