Η «μητέρα» 

του καρκίνου του προστάτη...

Ανακαλύφθηκαν τα βασικά κύτταρα προέλευσης του καρκίνου

Ένα είδος «μητρικού» κυττάρου από το οποίο ξεκινά οι καρκίνος του προστάτη ανακάλυψαν για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA), κάνοντας πειράματα σε ποντίκια με κατεσταλμένα ανοσοποιητικά συστήματα, απέδειξαν ότι τα βασικά κύτταρα που υπάρχουν στον προστατικό ιστό μπορούν να εξελιχτούν σε καρκίνο. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν ένα άλλο είδος κυττάρων που ευθύνονταν για την έναρξη αυτού του είδους καρκίνου.


Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα κατανοήσουν καλύτερα τη γενετική αλληλουχία που πυροδοτεί τον καρκίνο του προστάτη, κάτι που ίσως προσφέρει νέους στόχους για την θεραπεία της νόσου.


Τώρα που οι επιστήμονες
ξέρουν ότι τα βασικά κύτταρα αποτελούν (μία τουλάχιστον) πηγή προέλευσης του καρκίνου, μπορούν να εξετάζουν τα προ-καρκινικά βασικά κύτταρα σε πρώιμο στάδιο και να ελέγχουν κατά πόσο αυτά έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν αλλαγές σε σχέση με τα απολύτως φυσιολογικά βασικά κύτταρα του προστατικού ιστού.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός νέου διαγνωστικού δείκτη-εργαλείου για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης από τα πρώτα κιόλας στάδιά της και πριν η νόσος γίνει επικίνδυνη.
source:skai.gr
top