Με Ιβάνοφ και άλλους ηγέτες 

συναντάται την Πέμπτη στις ΗΠΑ ο Γ.Παπανδρέου...


Από τη συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ
Από τη συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ   
Νέα Υόρκη
Με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο Γιώργος Παπανδρέου. Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με άλλους ξένους ηγέτες, ενώ θα παραστεί και στην έναρξη της 65 Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπ.Τόπι, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον πρόεδρο της Γεωργίας Μ.Σαακασβίλι.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί ομιλία του στο Foreign Policy Association, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει στη δεξίωση που παραθέτει το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ προν τιμήν των ξένων ηγετών που μετείχαν στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Συνάντηση τελευταίας στιγμής
Η συνάντηση με τον Γκιόργκι Ιβάνοφ σχεδιάστηκε την τελευταία στιγμή, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη –γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών.
Για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το αίτημα για τη συνάντηση διατυπώθηκε από τον κ. Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός άμεσα ανταποκρίθηκε θετικά. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι πρόκειται για μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση, «η οποία βεβαίως δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι».
«Επειδή ακούμε διάφορα από πλευράς Σκοπίων και γίνονται διάφορες δηλώσεις από διάφορους αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούν την Ελλάδα για σκλήρυνση της θέσης της και ότι η Ελλάδα δεν έχει τη βούληση για επίλυση, να τονίσουμε για άλλη μια φορά αυτό που είναι γνωστό: τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη βούληση για επίλυση και την καθαρή θέση για το πώς θα έπρεπε να είναι αυτή η λύση».
Επισημαίνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση εμμένει σ' αυτή τη βούληση, θα συνεχίσει τις προσπάθειες και δεν θα επιτρέψει να την παρασύρει κανείς «σε οποιεσδήποτε ακραίες δηλώσεις ή τοποθετήσεις».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Αυτή η θέση έχει εκτιμηθεί από όλους τους εταίρους και τις ΗΠΑ. Αυτή ακριβώς ήταν η απάντηση και από πλευράς όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση και όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία προωθεί με εποικοδομητικό τρόπο αυτή την προσπάθεια επίλυσης του θέματος. Μακάρι και η σκοπιανή πλευρά να επένδυε όλο αυτό τον χρόνο, όλη αυτή την ενέργεια που επενδύει και δείχνει την προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις σε λάθος κατεύθυνση. Εντυπώσεις που δεν συμβάλλουν στην επίλυση. Μακάρι λοιπόν η σκοπιανή ηγεσία αυτό τον χρόνο, αυτή την ενέργεια, να την επένδυε στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος. Εμείς πάντως εδώ είμαστε. Η βούλησή μας παραμένει. Περιμένουμε τα Σκόπια να ανταποκριθούν με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο».
Συνάντηση με Γκιούλ
Την Τετάρτη είχε ξεχωριστές επαφές με τους Δημ.Χριστόφια, Αμπντουλάχ Γκιούλ και Σαλί Μπερίσα, ενώ παρακάθησε σε δεξίωση που οργανώθηκε προς τιμήν του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, στη Νέα Υόρκη, παρουσία εκπροσώπων της ομογένειας.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση Παπανδρέου-Γκιουλ παρουσία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Δρούτσα και Νταβούτογλου, το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν για τη Γενική Συνέλευση για τους Στόχους της Χιλιετίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια για την ομιλία του Γ.Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, διπλωματικές πηγές τόνισαν πως και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της συνεργασίας. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, στη σύσταση του Συμβουλίου των Κοινών Υπουργικών Συναντήσεων, ενώ τονίστηκε ότι θα υπάρξει μια σοβαρή συνέχεια αυτής της συνάντησης. Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ. Παπανδρέου και Γκιούλ αναφέρθηκαν στην πορεία των διερευνητικών επαφών και οι δυο πλευρές διαπίστωσαν ότι αυτές προχωρούν ικανοποιητικά και ενθάρρυναν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διεξάγουν αυτές τις διερευνητικές επαφές, να προχωρήσουν και με αυτό το πνεύμα και με αυτό το ρυθμό.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά παρότρυνε την τουρκική πλευρά να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες. Από την τουρκική πλευρά εκφράστηκε η βούληση «να δούμε πρόοδο σύντομα στο Κυπριακό». Τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Ιράν.   

Συνάντηση με Μπερίσα

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, διπλωματικοί κύκλοι υποστήριξαν ότι διαπιστώθηκε η καλή σχέση των δύο χωρών. Πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα. Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτό το γεγονός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, που δεν απηχούν τα γενικά αισθήματα φιλίας που τρέφει ο Αλβανικός λαός απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.source:in.gr
top