Wall Street Journal: Η μακρά 

πορεία της Ελλάδας προς τη λύτρωση...

Έχει άραγε αρχίσει να αποδίδει η επιχείρηση γοητείας της Ελλάδας; Ο Πρωθυπουργός της χώρας έστειλε από τη Νέα Υόρκη ένα μήνυμα ελπίδας ενώ και ο υπουργός των οικονομικών γύρισε την περασμένη εβδομάδα την Ευρώπη λέγοντας προς τους επενδυτές ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι αδιανόητη.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν κάπως, αλλά πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η χώρα δεν μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, άποψη την οποία συμμερίζονται ακόμη και πολλοί διαμορφωτές πολιτικής.
Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο. Υπάρχει σημαντική μείωση δαπανών αλλά τα έσοδα εξακολουθούν να υπολείπονται των αρχικών στόχων. Ακόμα και έτσι όμως δεν αποκλείεται να πετύχει το στόχο της για φέτος όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι έχει προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων από όσα είναι καταρχήν αναγκαία, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιθώριο ασφαλείας.
Τα πράγματα είναι καλύτερα από όσο αρχικά φοβόταν κάποιοι, η Ελλάδα όμως θα πρέπει επειγόντως να εξασφαλίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της στο τέλος του 2011, εάν θέλει να πείσει τους επενδυτές ότι η δυναμική του χρέους της είναι βιώσιμη. Ακόμα όμως και τότε θα πρέπει να αλλάξει εκ βαθέων το φορολογικό της σύστημα, να αντιμετωπίσει τα χρόνια διαφθοράς και να εξασφαλίσει αύξηση των εσόδων.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν τον Σεπτέμβριο αλλά παραμένουν πολύ ψηλά. Η χθεσινή δημοπρασία υπήρξε «ενθαρρυντική», καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών ήταν διεθνείς επενδυτές. Ακόμα όμως και αν ήθελε η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βγει σήμερα στις αγορές διότι πολλοί επενδυτές θεωρούν τη χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές.
Ο δρόμος της Ελλάδας για την ανάκτηση εκ νέου του διεθνούς σεβασμού είναι βέβαιο ότι θα είναι μακρύς και κοπιαστικός. Αυτή η επιχείρηση γοητείας είναι βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη από πολλές.source:tvxs.gr
top