Γενική απεργία παραλύει

την Γαλλία...


Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται την Πέμπτη στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες όπως και στα σχολεία, ύστερα από την έκκληση των εργατικών συνδικάτων για μια νέα ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία.
Σχεδόν 230 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις γαλλικές πόλεις.
Στα αεροδρόμια, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπει την ακύρωση του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων σήμερα στο Ορλί (νότιο Παρίσι) και του 40% των πτήσεων στο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ (βόρειο Παρίσι). Στα άλλα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να ακυρωθεί το 40% των πτήσεων.
 Στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, η εταιρία SNCF προβλέπει μια αμαξοστοιχία μεγάλης ταχύτητας στις δυο να εκτελεί δρομολόγιο. Ωστόσο η διεθνής κυκλοφορία προς τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία διεξάγεται σχεδόν κανονικά.
 Στο μετρό του Παρισιού τα προβλήματα είναι σχετικά περιορισμένα.
Είναι η δεύτερη ημέρα απεργιών και κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο Νικολά Σαρκοζί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη της αριστερής αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια έως το 2018.
Tο νoμοσχέδιο υιοθετήθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η Γερουσία θα αρχίσει την εξέταση του στις 5 Οκτωβρίου.source:protothema.gr
top