«Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ»


Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας, ότι η κυβέρνηση θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Reuters χθες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπήρξε, βεβαίως, η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης [του φόρου] σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω».

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, η κυβέρνηση λέει «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ».

Για την αύξηση των εσόδων, η κυβέρνηση επιδιώκει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εξετάζει επίσης την μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά τον αναμενόμενο νέο κύκλο συγχωνεύσεων θα παραμείνει «μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δυο με τρεις ιδιωτικές τράπεζες».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στον κλάδο θα βελτιώνεται, καθώς η χώρα θα βγαίνει από την κρίση και ότι οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα.

Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό το συντομότερο δυνατόν, αλλά απέκλεισε έκδοση ομολόγων μέσα στο 2010.

«Θα το κάνουμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία», σημείωσε.source:tanea.gr
top