Στήνονται οι τραπεζικοί

κολοσσοί...


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεγάλη οικονομική μεταρρύθμιση στον χώρο του τραπεζικού τομέα. Η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες, επανέφερε στο προσκήνιο το ανοιχτό ζήτημα των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι η αναζωπύρωση του ζητήματος με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης θα αλλάξει τον τραπεζικό τομέα, καθώς, όταν ολοκληρωθεί το εγχείρημα, το Δημόσιο πιθανότατα θα διαθέτει έναν τραπεζικό κολοσσό και ο ιδιωτικός τομέας δυο με τρεις τραπεζικούς γίγαντες, όπως αφήνει να εννοηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζητήσεις που έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για να ανοίξει, όμως, το παιχνίδι με τις τράπεζες, πρέπει να ολοκληρωθεί ένα βασικό στάδιο και να αποκρυπτογραφούν οι προθέσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Και αυτό διότι εκκρεμεί η απάντησή της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έναντι τιμήματος 701 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως, εσχάτως, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, το ελληνικό Δημόσιο δεν προτίθεται να επιτρέψει να περάσει η Αγροτική Τράπεζα στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας την υπό σαφή κρατικό έλεγχο.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την απάντηση της έκθεσης των διεθνών συμβούλων  της ΗSΒC, της Deutsche Βank και της Lazard, η οποία αναμένεται οσονούπω, καθώς πήρε αναβολή για τα τέλη του έτους.
Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να παραδώσουν την έκθεση με την οποία θα κατέγραφαν τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες, αξιολογώντας πρωτίστως την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.
Την πεποίθηση, ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη, ενισχύει και η πρόσφατη απόφαση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μετάθεση της ημερομηνίας των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο να ελέγξει την επιτυχία του road show του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.
Αλλά πολλοί θεωρούν ότι η μετάθεση, προφανώς, βοηθά στο να κερδηθεί χρόνος για την αναμενόμενη έκθεση των διεθνών συμβούλων.source:zougla.gr
top