Νavigators και φύγαμε!


Με τη βελτίωση των διαφόρων συσκευών πλοήγησης που βασίζονται στη χρήση GΡS (αλλά και 3G δικτύων), οι μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, αλλά και οι εκδρομές μας έχουν γίνει παιχνιδάκι. Και αν για πολλούς που είχαν καλή αίσθηση του προσανατολισμού το να βρουν το δρόμο τους με τη βοήθεια ενός χάρτη ήταν σχετικά απλή υπόθεση, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κάθε λίγο και λιγάκι χάνονταν. Πλέον, οι συσκευές πλοήγησης είναι παρούσες σχεδόν σε κάθε αυτοκίνητο, αλλά και σε πλοία, σκάφη ή ακόμα και στην τσέπη ορειβατών και περιπατητών.

Οι συσκευές
Αν είστε από αυτούς που ακόμα δεν έχουν αποκτήσει κάποιον πλοηγό, τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές αξίζει να το σκεφθείτε. Πριν όμως ξεκινήσετε για να διαλέξετε τη συσκευή που σας ταιριάζει από κάποιο κατάστημα, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει για τι ακριβώς τη χρειάζεστε. Οι περισσότερες προτάσεις αφορούν συσκευές για πλοήγηση στην πόλη με αυτοκίνητο και στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τόσο απλές και οικονομικές λύσεις όσο και ακριβότερες επιλογές που εκτός από GΡS συνδυάζουν λειτουργίες τηλεφώνου, μουσικής ή ακόμα και προβολής ταινιών. Προσοχή όμως, γιατί κατά κανόνα οι προτάσεις αυτές δεν κάνουν για μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι θα πρέπει να στραφούν σε πιο εξειδικευμένα GΡS.

Ακριβότερα και με προχωρημένες λειτουργίες είναι τα GΡS θαλάσσης, καθώς διαθέτουν συνήθως μεγάλες οθόνες (για να μπορεί κανείς να διαβάζει με άνεση τους χάρτες) και αδιάβροχο πλαίσιο. Τα περισσότερα από αυτά συνεργάζονται και με άλλα απαραίτητα όργανα σε ένα σκάφος, όπως είναι το βυθόμετρο ή το σόναρ. Αντίθετα, πιο φθηνές λύσεις είναι οι συσκευές χειρός που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε ορειβάτες. Ως επί το πλείστον, τα GΡS χειρός είναι και αυτά αδιάβροχα, μικρά σε διαστάσεις και χωρίς δυνατότητα προβολής χαρτών. Τέλος, για αθλητές υπάρχουν ρολόγια GΡS, τα οποία μπορούν να υπολογίζουν αποστάσεις, να καταγράφουν διαδρομές ή τους σφυγμούς της καρδιάς και να υπολογίζουν τις θερμίδες που έχει κάψει κανείς.

Το λογισμικό
Βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός πλοηγού GΡS δεν πρέπει να είναι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Αντίθετα, προσοχή χρειάζεται και ως προς το λογισμικό που χρησιμοποιεί και τους χάρτες που έρχονται ενσωματωμένοι ή μπορούν να εγκατασταθούν. Ειδικά το λογισμικό, όσο και αν είναι παραγνωρισμένο από τους περισσότερους χρήστες, είναι αυτό που τελικά καθορίζει πόσο εύχρηστη και λειτουργική είναι μια συσκευή. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να δοκιμάσει σε ένα κατάστημα τις λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων, ώστε να μπορεί μόνος του να κρίνει τι του ταιριάζει. source:tanea.gr
top