Πωλητήριο στο 

νησί που ήθελαν οι Beatles..


Ανατολικά από το «Νησί των Ονείρων», στο δημοτικό διαμέρισμα Ερέτριας του νομού Ευβοίας, βρίσκεται το νησί Αγία Τριάδα που το 1961 αναγνωρίστηκε ως οικισμός και υπάχθηκε στην κοινότητα Ερέτριας και κατά την απογραφή του έτους 1981 ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 4 άτομα. Πρόκειται έναν επίγειο παράδεισο100 στρεμμάτων, η αξία του οποίου σήμερα φημολογείται ότι ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ και ανήκει στην οικογένεια Παπανικολάου. Το ιδιόκτητο νησί που το 1958 αγόρασε ο Σοφοκλής Παπανικολάου, γενικός Επιμελητής Βασιλικής Χορηγίας των Ελλήνων Βασιλέων Γεωργίου Β’, Παύλου και Κωνσταντίνου, έναντι ευτελούς αξίας (σύμφωνα με τις φήμες της εποχής) από τρεις ψαράδες οι οποίοι χρειάζονταν τα χρήματα για να παντρέψουν την αδερφή τους!

Στην κυριολεξία η οικογένεια Παπανικολάου μετέτρεψε  το ιδιόκτητο νησί της -που  παλαιότερα ονομαζόταν «Ψάρι» λόγω του σχήματός του- σε οικολογικό παράδεισο. Φυτεύοντας ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, Σοφοκλής Παπανικολάου που είχε μεγάλο πάθος και σεβασμό στη φύση, χιλιάδες δένδρα το μετέτρεψε σε μια καταπράσινη νησίδα, καθώς μέχρι τότε στο έρημο νησί υπήρχαν μόνο πέτρες και γαϊδουράγκαθα. Δύο χρόνια κράτησαν οι εργασίες κατασκευής (ολοκληρώθηκαν το 1960) της εξοχικής κατοικίας της οικογένειας, της εκκλησίας Αγίας Τριάδας και της καμπάνας στην παραλία στα αρχιτεκτονικά πρότυπα των ‘ 60ς. Παρόμοια με τα οικήματα του Ωνάση στον Σκορπιό και της Ντόλης Γουλανδρή στο Ρευματονήσι. Το νησί αποτέλεσε από τότε μέχρι σήμερα, το εξοχικό καταφύγιο του Σοφοκλή και της Λιλίκας Παπανικολάου και των τριών παιδιών τους, της κόρης τους Μαριλένας Γκέρτσου–Παπανικολάου και των δίδυμων αγοριών Νίκου και Τζώνη Παπανικολάου (ο οποίος δυστυχώς έφυγε πριν από πέντε μήνες από τη ζωή).


Το νησί έζησε  απίστευτες δόξες τη δεκαετία του  ’60. Συχνοί επισκέπτες του ήταν η Βασίλισσα Φρειδερίκη, καθώς η ιδιοκτήτρια του Λιλίκα Παπανικολάου ήταν κυρία επί των τιμών των Ανακτόρων, με τα παιδιά της Σοφία, Ειρήνη και Κωνσταντίνο, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και Ρώσοι αστροναύτες, φίλοι της οικογένειας Παπανικολάου απ’ όλο τον κόσμο. Δεκάδες γάμοι και βαφτίσια έχουν τελεστεί στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, εκτός των μελών της οικογένειας, όπως ο γάμος της Δροσούλας Βασιλείου –κόρης του μεγάλου μας ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, η οποία παντρεύτηκε τον Σλόαν Ελιοτ. Εποχή όμως στο νησί άφησε η επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν φιλοξενούμενος του Αριστοτέλη Ωνάση στην περίφημη κρουαζιέρα του με τη θαλαμηγό «Christina», που κατά σύμπτωση μετά από πολλά χρόνια πέρασε στην ιδιοκτησία του Τζώνη Παπανικολάου.


Το νησί όμως επισκέφθηκαν το 1967, στην πιο δημιουργική στιγμή της καριέρας τους, οι Beatles λόγω του στενού φίλου και τότε συνεργάτη τους Αλέξη Μάρδα. Τα μέλη του συγκροτήματος επισκέφθηκαν τότε τη χώρα μας γιατί ήθελαν να αγοράσουν ένα νησί, όπου θα μπορούσαν να απομονωθούν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ο Αλεξης Μάρδας τους έφερε σε επαφή με την οικογένεια του Σοφοκλή Παπανικολάου, οι Beatles ξετρελάθηκαν με το νησί που έχει σχήμα κιθάρας (το θεώρησαν μάλιστα καρμικό), αλλά παρά τον ενθουσιασμό τους το νησί δεν πέρασε ποτέ στα χέρια των πασίγνωστων Αγγλων μουσικών, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα στους κληρονόμου του Σοφοκλή Παπανικολάου.


Αν και η lowprofile οικογένεια Παπανικολάου κρατάει «σιγή ιχθύος» όσον αφορά τα σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία σχετικά με την πώληση του νησιού. Στην ιστοσελίδα www.private Islands Forbes.com η Αγία Τριάδα φιγουράρει προς πώληση και μάλιστα σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, ως ένα από τα ακριβότερα νησιά προς πώληση παγκοσμίως. Σύμφωνα με την περιγραφή (για όσους Κροίσους ενδιαφέρονται) το νησί έχει επιφάνεια 58 στρέμματα, βρίσκεται σε έναν κόλπο στη νότια Εύβοια, μόλις 90 λεπτά με αυτοκίνητο από την Αθήνα και 10 λεπτά από την ιστορική Ερέτρια. Διαθέτει εκατοντάδες ελαιόδεντρα, κήπους με λουλούδια, ροδακινιές, πορτοκαλιές, μια μεγάλη βίλα με τέσσερις κρεβατοκάμαρες σπιτάκια προσωπικού, επιπλέον δύο καμπάνες σε μία από τις δύο ιδιόκτητες παραλίες, εκκλησία, καθώς και χώρο δεξιώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 30 άτομα.


Τα ανάκτορα και η αγορά της θρυλικής θαλαμηγού «Χριστίνα»


Ο αξέχαστος Τζώνη (όπως τον φώναζαν οι φίλοι του) Παπανικολάου ήταν γιός του Σοφοκλή Παπανικολάου (ανιψιός του θεμελιωτή του τεστ «Παπ», γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου) και της Λιλίκας Μαρή, κόρης του Ανδριώτη εφοπλιστή Νικόλαου Παπανικολάου, κολλητή φίλη της βασίλισσας Φρειδερίκης. Ο πατέρας του Τζώνη, ήταν γενικός επιμελητής της βασιλικής περιουσίας από το 1963 μέχρι το θάνατό του το 1990, στενός φίλος του βασιλιά Παύλου, ο οποίος μαζί με την Φρειδερίκη βάπτισαν τα δίδυμα αγόρια Τζώνη και Νίκο Παπανικολάου. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο παππούς τους Νικόλας Μαρής κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, δώρισε στην Ελλάδα τον οίκο του Ναύτου.


Οι δίδυμοι Τζώνης και Νίκος μαζί με την αδερφή τους Μαριλένα μεγάλωσαν με βασιλικές τιμές, καθώς η μητέρα τους Λιλίκα Παπανικολάου ήταν η κυρία των τιμών της Φρειδερίκης, μεσουρανούσε στους χορούς των Ανακτόρων και τα καλέσματα της άφησαν εποχή στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50 μαζί με των οικογενειών Λεβίδη, Σερπιέρη, Καλκάνη.


Στην οικογένεια Παπανικολάου εκτός από πολυτελείς κατοικίες στο Παλαιό Ψυχικό και  στην Εκάλη, ανήκει το ιδιόκτητο νησί Αγία Τριάδα, στον εκκλησάκι του  οποίου στα μέσα της δεκαετίας  του 90 πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γάμος του 50χρονου τότε επιχειρηματία  Τζώνη Παπανικολάου με την 22χρονη καλλονή Ελίνα Ρογκάκου. Ενας γάμος που συζητήθηκε για τη χλιδή του, αλλά και τη μεγάλη διαφορά ηλικίας των νεονύμφων. Την ευτυχία του ζεύγους ολοκλήρωσε η γέννηση των γιών τους Μιχαήλ και Ιάσονα, αλλά πολύ γρήγορα φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα στον έγγαμο βίο του Τζώνη και της Ελίνας, γεγονός που όπως φημολογείται έριξε ψυχολογικά τον γνωστό επιχειρηματία, ως την τραγική στιγμή που χτυπήθηκε από τον καρκίνο και έφυγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2010, την ημέρα των ερωτευμένων. Αρκετά χρόνια πριν, το 1983 ο Τζώνης Παπανικολάου είχε ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την Μαρίλυ Φραγκίστα, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και λάτρευε τα παιδιά του Ρέα και Σοφοκλή.


Ο δίδυμος αδερφός  του Νίκος Παπανικολάου που ζει  μόνιμα στην Νέα Υόρκη και το Παλμ Μπιτς είναι παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Γκάρντνερ στην οικογένεια της οποίας ανήκει το περίφημο Gardner Museum  στη Βοστόνη και στις αρχές των 70ς ήταν αντιπρόεδρος των επιχειρήσεων του Αριστοτέλη Ωνάση στην Αμερική, πολύ πριν, ο αδερφός του Τζώνης αποκτήσει την θρυλική θαλαμηγό «Christina Ο». Η αδερφή τους Μαριλένα Παπανικολάου είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Γκέρτσο με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τη Φεντόρα, την Ελεονόρα, τον Κωνσταντίνο και τον Θοδωρή, ενώ η grande dame Λιλίκα Παπανικολάου ασχολείται με τη ζωγραφική. Ταλέντο που ανακάλυψε μετά την πτώση της βασιλείας, όταν βρέθηκε στην τότε Σοβιετική Ενωση. Εμπνέεται στον ενετικό πυργίσκο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του νησιού της, καθώς τον έχει μετατρέψει σε εργαστήριο ζωγραφικής. Οσο για τα εγγόνια και τα δισέγγονα της οικογένειας Παπανικολάου, είναι εκείνα που δίνουν ζωή στο νησί, το οποίο έχει πλέον περάσει στην τέταρτη γενιά.
source:protothema.gr
top