Ιβάνωφ: Η Ελλάδα φταίει για 

την ανεπαρκή ανάπτυξη...

Δυσαρέσκεια στον ΟΗΕ για την απουσία Γκρούεφσκι


Η Ελλάδα ευθύνεται για την ανεπαρκή ανάπτυξη της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο Ιβάνοφ
Επίθεση κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα ότι ευθύνεται για την ανεπαρκή ανάπτυξή της εξαπέλυσε η ηγεσία της ΠΓΔΜ. Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στη διεθνή κοινότητα από τη στάση που τηρούν τα Σκόπια, δεδομένης της απόφασης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να μην παραστεί στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την Πέμπτη, και -κατά συνέπεια- να μην συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.

Διπλωματικοί κύκλοι στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την απουσία Γκρούεφσκι ως «ακόμη μια ένδειξη έλλειψης πολιτικής βούλησης» από μέρους των Σκοπίων.

Δυσαρεστημένος από την εξέλιξη αυτή εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

«Για άλλη μια φορά, η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτήν την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτήν την στιγμή που μιλάμε ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι "παρών" εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής με τον Έλληνα πρωθυπουργό» είπε.

Νέα επίθεση κατά της Αθήνας

Την Τρίτη, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ανεπαρκή ανάπτυξη στη χώρα του.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η χώρα του έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία, στην επέκταση της εκπαίδευσης και στην βελτίωση του περιβάλλοντος, ωστόσο σε τομείς όπως η φτώχεια και η εταιρική σχέση ανάπτυξης, η πρόοδος που σημειώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ, είναι πολύ μικρή.

«Υπάρχει εξήγηση γιατί σε αυτούς τους τομείς η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Σε πολλούς σε αυτήν την αίθουσα ίσως ακουστεί περίεργο ότι εν μέρει, οι λόγοι για την ανεπαρκή ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθούν στις ενέργειες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' αντιμετωπίζει εμπόδια στην οικονομική της ανάπτυξη από τον πρώτο γείτονά της.

»Έχουμε το επιβληθέν πρόβλημα για το όνομα της χώρας μου, το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται άμεσα η μείωση της φτώχειας και της ανεργίας» ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

«Η 'Μακεδονία', 15 χρόνια μετά το πρώτο εμπορικό εμπάργκο από την Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες παρεμποδίσεις, οι οποίες δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του εμπάργκο της δεκαετίας του '90, αλλά έχουν τις ίδιες συνέπειες. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη 'Δημοκρατία της Μακεδονίας', αλλά παράλληλα είναι γεγονός ότι το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της χώρας μου εμποδίζει έμμεσα την προσέλκυση και άλλων επενδυτών και επενδύσεων» συνέχισε. 

Καταλήγοντας, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα βρούμε σύντομα με τον γείτονα μας μια λύση που θα εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό μέλλον μας και, συνεπώς, την ευημερία των πολιτών μας. Είμαστε έτοιμοι για αυτό».source:tanea.gr
top