Νέα «δεξαμενή» 

μοσχευμάτων νεφρού 

ανακαλύπτουν Βρετανοί επιστήμονες..


 
 

Αθήνα
Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού φέρνει έρευνα Βρετανών επιστημόνων, βάσει της οποίας είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση νεφροί δοτών, οι οποίοι έχουν πεθάνει από καρδιολογικά αίτια. Πρακτικά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η «δεξαμενή» μοσχευμάτων.

Από τη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Cambrigde προκύπτει ότι οι νεφροί των δοτών που έχασαν τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια είναι πλήρως κατάλληλοι για μεταμόσχευση.


Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν χρησιμοποιούσαν όργανα ανθρώπων, των οποίων η καρδιά σταματούσε να χτυπά, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι λόγω της μη αιμάτωσής τους, τα όργανα αυτά θα καταστρέφονταν.


Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι Βρετανοί ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερες από 9.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε 23 διαφορετικά βρετανικά κέντρα σε διάστημα επτά ετών (2000-2007).


Από το σύνολο των μοσχευμάτων 8.289 νεφροί προέρχονταν από εγκεφαλικά νεκρούς δότες και 845 από δότες που είχαν καταλήξει λόγω καρδιολογικών προβλημάτων.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν προέκυψε διαφορά στο πόσο ομαλά έγιναν αποδεκτοί οι νεφροί από τους λήπτες.


Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Παρασκευής, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περί τους 1.000 νεφροπαθείς περιμένουν στη λίστα για μόσχευμα.


Το 2009 είχαν καταγραφεί 104 δότες και αξιοποιήθηκαν 66 μοσχεύματα. Η λίστα αναμονής φτάνει τα πέντε χρόνια...source:in.gr
top