Βαριές ποινές για 
πλαστές συνταγές...
Δέκα και δώδεκα έτη κάθειρξης σε δύο γιατρούς από το Εφετείο Πατρών
Του Ηλια Kανιστρα
ΠΑΤΡΑ. Στις φυλακές πρόκειται να οδηγηθούν ο πρώην καθηγητής της Γυναικολογικής και Μαιευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Τζιγγούνης και ο βοηθός του Θανάσης Παππάς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για πλαστές συνταγογραφήσεις πανάκριβων φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης σε βιβλιάρια ασθενείας γυναικών που δεν τα είχαν ανάγκη, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημία ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ποινές
Συγκεκριμένα, σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και πέντε μηνών καταδίκασε χθες το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών τον πρώην καθηγητή και πρώην διευθυντή της Γυναικολογικής και Μαιευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλη Τζιγγούνη. Ο Β. Τζιγγούνης κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε απάτη και σε πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 150.000 ευρώ και ένοχος της χρήσης πλαστού εγγράφου με ελαφρυντικά.
Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε ποινή κάθειρξης 12 χρόνων και πέντε μηνών τον πρώην βοηθό του Θανάση Παππά, για πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση με ζημία άνω των 150.000 ευρώ και ένοχο της νόθευσης και χρήσης πλαστού εγγράφου και της χρήσης πλαστού εγγράφου με ελαφρυντικά. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δύο για τρία χρόνια, καθώς και χρηματική αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων που υπέστησαν ζημία.
Το συνολικό ύψος της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου από τις πράξεις των δύο κατηγορουμένων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 430.000 ευρώ, ενώ τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία από την υπόθεση αυτή υπέστη το πρώην ΤΕΒΕ.
Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για το ύψος της ποινής, ο Θανάσης Παππάς ζήτησε με λυγμούς από τους δικαστές να δείξουν επιείκεια, ενώ στο άκουσμα της απόφασης τόσο ο Β. Τζιγγούνης όσο και ο Θανάσης Παππάς ξέσπασαν σε κλάματα.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με αφορμή περιστατικό ξυλοδαρμού που σημειώθηκε εις βάρος του Θ. Παππά από συγγενή ασθενούς ο οποίος τον κατήγγειλε για εμπαιγμό. Τότε ο Θ. Παππάς δεν ήταν γραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο, δεν είχε άδεια άσκησης επαγγέλματος, ούτε ειδικότητα, ούτε ανήκε στο προσωπικό του νοσοκομείου, παρότι εργαζόταν σε αυτό από το 1997.
Τότε ο καθηγητής και διευθυντής της κλινικής Β. Τζιγγούνης είχε αιτιολογήσει την παρουσία του Θανάση Παππά με την ιδιότητα του ερευνητή. Η πορεία της έρευνας έφερε στο προσκήνιο τις παράνομες συνταγογραφήσεις, που αφορούσαν κυρίως θεραπείες αδενωμάτων υπόφυσης. Το 2004 ο Β. Τζιγγούνης τέθηκε σε διαθεσιμότητα έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, ενώ λίγο αργότερα διαγράφηκε από τις καταστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Ενας εκ των συνηγόρων του Β. Τζιγγούνη δήλωσε ότι σύντομα θα φανεί η αθωότητά του και πρόσθεσε: «Ο καθηγητής κρίθηκε από την έδρα ως απλός συνεργός. Δεν είχε οικονομικό όφελος και απλά ανέχθηκε αυτά που έκανε ο κ. Παππάς. Το ευχάριστο είναι πως το δικαστήριο δέχθηκε ότι δεν συντρέχει χειρότερη επιβαρυντική περίσταση του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος και έτσι δεν έπρεπε η ποινή να είναι ισόβια».source:kathimerini.gr
top