Σοκ στην αγορά αυτοκινήτου: 

Στο -68,6% η πτώση των πωλήσεων...


Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας κινήθηκε η αγορά αυτοκινήτου τον Αύγουστο, με την πτώση να φτάνει το 68,6%.
Πλέον η κατάσταση σε μία από τις -μέχρι πρότινος- λίγες υγιείς αγορές της χώρας μας, είναι σε οριακό επίπεδο, με τους 90.000 εργαζόμενους να ανησυχούν βλέποντας την πτώση της απασχόλησης - επιχειρηματικότητας να ξεπερνάει το 10%.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Υποδομών, η κάμψη των ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων κατά των Αύγουστο έφθασε το -68,6%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, ο οποίος, σημειώστε, πως είχε τα θετικά… απόνερα της μείωσης του τέλους ταξινόμηση, μέτρο που έληξε το πρώτο δεκαήμερο του περσινού Αυγούστου.
Η εικόνα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη συγκρίνοντας το μέσο όρο του Αυγούστου της πενταετίας 2004-2009 με αυτόν του τρέχοντος έτους. Η μείωση με αυτά τα δεδομένα είναι στο 65,3%, κάτι που αποδεικνύει πως πλέον η αγορά αυτοκινήτου είναι στο χείλος του γκρεμού.
Βασικά αίτια αυτής της πτώσης, πέρα από την υφιστάμενη οικονομική κρίση, είναι και η φορομπηχτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης απέναντι στο αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα της εκτεταμένης αύξηση της φορολογίας οδηγεί πλέον οριστικά σε σημαντικότατη υστέρηση στα δημοσιονομικά έσοδα, εξαιτίας της υψηλής «ελαστικότητας» της συγκεκριμένης αγοράς.
Ετσι, εκεί που το κράτος εισέπραττε στο παρελθόν περί τα 1,5 δις ευρώ, από τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων (από τους φόρους), το 2010 θα εισπράξει περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ… Συνεπώς, η απώλεια σε σχέση με τους ήδη χαμηλούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό (που είναι τα 980 εκατομμύρια ευρώ), θα είναι της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, καλεί την Κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα που εφαρμόστηκαν σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ. Ετσι με την κατάλληλη προσαρμογή της υπάρχουσας πολύ υψηλής φορολογίας, θα επιτευχθεί ο περιορισμός της πτώσης της αγοράς σε πιο «λογικά» επίπεδα (εκτιμάται σε 20 με 25%) ενώ θα επέλθει αυτομάτως και η ανάκτηση των πολυπόθητων δημοσιονομικών εσόδων.source:protothema.gr
top