Μέσω εταιριών-βιτρίνα

η συνεργασία Blackwater με ΗΠΑ...

Προκειμένου να συνεχίσει να παίρνει από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ συμβόλαια προστασίας εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμα και μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας αμάχων στο Ιράκ, η εταιρεία μισθοφόρων Blackwater δημιούργησε ένα δίκτυο περισσότερων από 30 εταιριών-βιτρίνα και θυγατρικών, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν είναι σαφές πόσες από αυτές τις εταιρίες έχουν συμβόλαια με τις ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον τρεις από αυτές συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό και τη CIA.
Ο γερουσιαστής Carl Levin ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει αν η Blackwater παραπλάνησε την κυβέρνηση όταν χρησιμοποίησε τις θυγατρικές της εταιρίες για να συνάψει συμβόλαια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Επιτροπή της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία ο Levin είναι επικεφαλής, διαπίστωσε ότι η Blackwater, γνωστή σήμερα ως Xe Services, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βρει τρόπους ώστε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, παρά τις κατηγορίες εναντίον της.
Οι «Times» επικαλούμενοι πρώην αξιωματούχους της Blackwater σημειώνουν ότι τουλάχιστον δύο εταιρίες-βιτρίνα, η XPG και η Greystone, σύναψαν μυστικά συμβόλαια προστασίας με τη CIA. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δίκτυο των θυγατρικών που περιλαμβάνει και αρκετές εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο έρευνας γενικότερα για τα συμβόλαια που συνάπτει η κυβέρνηση και όχι αποκλειστικής έρευνας για τη Blackwater.
Σημειώνεται ότι από το 2001 η εταιρεία έλαβε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες για την προστασία Αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, στο δυναμικό της είχε ενταχτεί πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA που κατά τους New York Times οργάνωσε μία μικρή μυστική υπηρεσία με συμμετοχή στην αναζήτηση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η δράση της στο Ιράκ έλαβε τέλος το 2007 όταν μέλη της Blackwater δολοφόνησαν τουλάχιστον 17 άμαχους Ιρακινούς στη Βαγδάτη, και η ιρακινή κυβέρνηση ανέστειλε την παρουσία των ξένων εταιρειών προστασίας.source:tvxs.gr
top