Πανικός και αγωνία στη νύχτα: 

ΣΔΟΕ, τσιγάρα, κρίση...


Πανικός και αγωνία στη νύχτα: ΣΔΟΕ, τσιγάρα, κρίση
Το ΣΔΟΕ βγαίνει... παγανιά. Οι επιχειρηματίες και οι καλλιτέχνες, που ήδη βουλιάζουν στην οικονομική ύφεση, αντιδρούν και προβάλλουν τη δική τους οπτική γωνία. Χαριστική βολή η απαγόρευση του καπνίσματος
Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι καλλιτέχνες σε μεγάλο προβληματισμό. Τίποτα στη νυχτερινή διασκέδαση δεν θα είναι το ίδιο πια, τόσο λαμπερό. Τα λουριά έσφιξαν, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα κάνουν επισταμένους ελέγχους και κανένας παραβάτης δεν θα μένει ατιμώρητος.

«Φτάσαμε να έχουμε πιάσει πάτο;» αναρωτιούνται οι περισσότεροι και νιώθουν ότι ο φετινός χειμώνας είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την αβεβαιότητα, την άσχημη ψυχολογία του κόσμου και την οικονομική κρίση, που σημαίνει ότι πολλές καμπάνες θα χτυπήσουν…

Πανικός και αγωνία στη νύχτα. Ολοι φοβούνται και προτείνουν κάποιες λύσεις. Να μειωθούν τα κασέ; Να πέσουν οι τιμές; Ολα καλά ακούγονται, το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη. Κάπου θα υπάρχει ένα φως στο τούνελ, λένε οι πιο αισιόδοξοι, και μέσα στην ανασφάλειά τους αυτό ψάχνουν να βρουν επιχειρηματίες και καλλιτέχνες, που κάνουν προτάσεις και σκέφτονται ότι το αύριο της νυχτερινής ζωής φαίνεται χλομό...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ / Επιχειρηματίας και εκπρόσωπος Πανελλήνιου Σωματείου Κέντρων Διασκεδάσεως Αττικής«Θα κλείσουν πολλά μαγαζιά, είναι δεδομένο»
«Δεν είναι μόνο στο χέρι μας να βρούμε τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Σε μεγάλο βαθμό ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση. Δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζει με καχυποψία και να κυνηγάει εμάς τους επιχειρηματίες, αλλά θα πρέπει να μας βοηθάει και να μας επικροτεί που απασχολούμε τόσο εργατικό δυναμικό. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μας έχει ξεφύγει ο έλεγχος, και μιλάω για εμάς, που είμαστε μια μερίδα επιχειρηματιών των αμιγώς κέντρων διασκέδασης από τα οποία ζουν διακόσιες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Σαφώς οι συνεχόμενοι έλεγχοι μας φοβίζουν και δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας. Αν μη τι άλλο, το κράτος θα έπρεπε να είναι δίπλα μας για τις θέσεις εργασίας που παρέχουμε.

»Για να βάλουμε φτηνότερες τιμές πρέπει να μειώσουν τα μεροκάματά τους οι καλλιτέχνες, εκείνοι όμως δυστυχώς, και αυτό είναι δική μου διαπίστωση, είναι οι τελευταίοι που θα καταλάβουν την κρίση, γιατί δεν την έχουν νιώσει ακόμα. Κάθε χρόνο μειώνονται οι μέρες εργασίας κι εκείνοι αυξάνουν το μεροκάματό τους για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, οπότε δεν αλλάζει τίποτα. Πιστεύω ότι ο φετινός χειμώνας είναι καθοριστικός για τα νυχτερινά μαγαζιά και πολλά είναι αυτά που θα κλείσουν, είναι δεδομένο αυτό. Εκεί που έφτασε το θέμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα κανένας επιχειρηματίας. Τι θα πάρεις εκ του μη έχοντος;

»Αλλο σοβαρό θέμα είναι η απαγόρευση του καπνίσματος. Το τσιγάρο είναι απαραίτητο στα μπουζούκια, για να χαλαρώσει ο πελάτης. Κάποιοι που δεν καπνίζουν ας μην πάνε σε αυτά τα μαγαζιά ή ας επιλέξει ο κάθε επιχειρηματίας εάν θα κάνει στην επιχείρησή του χώρο καπνιζόντων ή μη. Και το σοβαρότερο που πρέπει να δούμε όλοι και η κυβέρνηση, γιατί εθελοτυφλούν όλες οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα, είναι το εξής: εμείς για να βγάλουμε μια άδεια διασκεδάσεως παίρνουμε άδεια πυρασφαλείας, παίρνουμε μέτρα πυρασφαλείας, προστασίας του πελάτη από οτιδήποτε, υγιεινής, ηχομόνωσης και φτάσαμε στο σημείο να έχουν επιτρέψει στις καφετέριες, που δεν πληρούν όλα αυτά τα μέτρα, να παίζουν μουσική μέχρι το πρωί, να διοργανώνουν και live χωρίς ηχομόνωση, χωρίς τίποτα, ενοχλώντας τους πάντες και να μας ανταγωνίζονται. Το σοβαρότερο: εμείς πληρώνουμε ΦΠΑ 23% και Δημοτικό Φόρο 5% και οι καφετέριες πληρώνουν Δημοτικό Φόρο 0,5%».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΗΣ / Επιχειρηματίας «Frangeliko» και «Παραλία»«Δεν είμαστε κλέφτες»
«Ο χειμώνας προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολος, γιατί ο κόσμος θα αναγκαστεί να μειώσει τη διασκέδασή του και εμείς να μειώσουμε τις ημέρες λειτουργίας του μαγαζιού. Θα πολεμήσουμε και θα αντέξουμε. Πρέπει να καταλάβει το κράτος ότι δεν πρέπει να μας βλέπουν σαν εχθρούς, μαζί τους είμαστε. Δεν είμαστε κλέφτες, που πάμε να τους τα φάμε, αλλά σύμμαχοί τους, που δίνουμε δουλειά σε πολύ κόσμο. Με συνεργασία και λογική θα αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δυστυχώς, κανένας δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Μια ελπίδα πάντως τη θέλουμε για να ανέβει η ψυχολογία του κόσμου».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ / Επιχειρηματίας «Romeo», «Can-can», «Πειραιώς 130»«Δεν έχουν καταλάβει πόσο η νύχτα στηρίζει οικονομικά τη μέρα»
«Η κρίση της νύχτας έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, πριν από την οικονομική κρίση της ημέρας, δυστυχώς όμως οι κυβερνώντες δεν έχουν καταλάβει ακόμα πόσο στηρίζει οικονομικά η νύχτα την ημέρα. Μέσα σε έξι μήνες έχουν ανεβάσει την τιμή της φιάλης 60% και δεν το έχει καταλάβει κανείς. Τα έσοδα στα νυχτερινά κέντρα μειώνονται αισθητά και θα κληθούμε ακόμα μία φορά να βρούμε τη λύση εμείς στη δουλειά μας και στην οικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων, γιατί ποτέ δεν μας βοήθησε καμιά κυβέρνηση και πάντα εμείς πληρώνουμε την αφαίμαξη των χρημάτων που γίνεται την ημέρα.

»Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχε η νύχτα οργανωθεί συνδικαλιστικά, νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να γίνει. Εάν δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ποτέ. Ετσι, κάποιοι καλλιτέχνες για το καλό της δουλειάς έχουν μειώσει αισθητά το μεροκάματό τους, αφού έχουν μειωθεί και οι ημέρες λειτουργίας. Επίσης, έχουν δεχτεί να γίνονται συνεργασίες προκειμένου να μην παίρνει ένας την ευθύνη. Δεν είδες τι έγινε φέτος και με τις συναυλίες; Ατομα που πέρυσι έκαναν σαράντα εμφανίσεις, φέτος έκαναν πέντε, γιατί δεν υπήρχε ζήτηση, επομένως πρέπει να προβληματιστούν και αυτοί, γιατί ζουν από αυτόν τον χώρο. Σίγουρα ο χειμώνας είναι καθοριστικός και ο προβληματισμός ακόμα μεγαλύτερος. Χρειάζεται να βρούμε με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά, εφόσον τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και λύσεις δεν δίνονται. Οσον αφορά το θέμα του τσιγάρου, αν απαγορευτεί στα κέντρα, θα είναι η χαριστική μας βολή. Θα πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΡΤΑΚΗΣ / Επιχειρηματίας «Teatro», «Fix Θεσσαλονίκης»«Να σεβαστούν τη μάζα των εργαζομένων μας»
«Η οικονομική ύφεση σε συνάρτηση με τις ακριβές παραγωγές και τα υψηλά νυχτοκάματα των καλλιτεχνών οδήγησαν σε αδιέξοδο τον κλάδο της διασκέδασης. Τα τεράστια πάγια έξοδα και η αύξηση των τιμών σε όλα όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός κέντρου διασκέδασης αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη μείωση του κόστους διασκέδασης ενός θαμώνα, έχοντας σαν συνέπεια το άδειασμα των μαγαζιών. Ολα αυτά, μαζί με την κακή ψυχολογία που έχει μεταφερθεί στον κόσμο, δείχνουν αξεπέραστα προβλήματα για όσους θέλουν να παρουσιάζουν αξιοπρεπή προγράμματα με προσεγμένες δουλειές. Ας ευχηθούμε ότι το κράτος θα σεβαστεί την τεράστια μάζα των εργαζομένων που απασχολούνται σε νυχτερινά μαγαζιά, επιχειρήσεις θεαμάτων και τουρισμού και θα εξετάσει και τα δικά μας προβλήματα (φορολογία, τσιγάρο) με την ίδια λογική που εξετάζει και τα προβλήματα των άλλων κλάδων».

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2010-11
Κρύο, σκοτάδι και αγωνία...

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΤΑΚΗΣ «Το βλέπω στα πρόσωπα του κόσμου»

«Εχω προβληματιστεί και βλέπω την ψυχολογία και τα πρόσωπα του κόσμου, που είναι κάπως… Η αβεβαιότητα δεν είναι ό,τι καλύτερο και σαφώς επηρεάζει τη νύχτα και την ημέρα. Πιστεύω όμως ότι ο Ελληνας έχει τέτοια ψυχή που ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Είναι μία φάση άσχημη που θα περάσει και η επιστροφή στη φωτεινή πλευρά θα μας βρει πιο δυνατούς».

ΘΕΛΞΗ«Υπάρχει πανικός»

«Σίγουρα η κρίση τώρα έχει αρχίσει και φαίνεται περισσότερο και θα είναι μεγαλύτερη τον χειμώνα που έρχεται. Αλλά από την άλλη αυτό είναι και καλό, διότι τα ποσά που έπαιρναν κάποτε οι καλλιτέχνες θα πέσουν, ήδη έχουν πέσει. Οι επιχειρηματίες είναι πιο μαζεμένοι και κοιτάνε να κάνουν σχήματα με πολλά και καλά ονόματα. Υπάρχει πανικός και μας επηρεάζει σημαντικά. Επειδή είμαι αισιόδοξη, θεωρώ ότι κάποια στιγμή όλα θα πάνε καλύτερα. Με πιάνει βέβαια μια κρίση πανικού, πώς και τι θα κάνουμε, αλλά όταν έχεις επιμονή και υπομονή, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. Δεν σταυρώνουμε τα χέρια και κοιτιόμαστε. Μπαίνουμε στη δράση και ξαναρχίζουμε από την αρχή».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΝΤΗΣ«Ας μη χρειαστεί να κλείσουν μαγαζιά»
«Σίγουρα πρόκειται για έναν χειμώνα που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, πάντα όμως στις δυσκολίες υπάρχουν λύσεις. Καλά προγράμματα και φτηνές τιμές. Μας σοκάρει λίγο εδώ στην Ελλάδα να βγαίνουμε έξω δύο ημέρες την εβδομάδα, Παρασκευή και Σάββατο. Είχαμε μάθει να διασκεδάζουμε καθημερινά, στην Ευρώπη όμως αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια. Κάτι θα ξέρουν οι επιχειρηματίες για να λένε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να ρίξουν τα κασέ τους, αν και πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να κάνουν υποχωρήσεις και να ρίξουν νερό στο κρασί τους. Αλυσίδα πάνε όλα αυτά. Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί κάποιοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους, ας μη φτάσουμε μέχρις εκεί».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ«Προσαρμογή στις τιμές και υπομονή»
«Πανικός γενικότερα… όχι μόνο στη νύχτα, αφού χρειάζεται προσαρμογή, υπομονή και πίστη. Προσαρμογή σημαίνει ότι και οι καλλιτέχνες και οι επιχειρηματίες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και οικονομικά με φτηνότερες τιμές και πρακτικά σημαίνει ότι τα προγράμματά μας πρέπει να είναι ανεβασμένα, γιατί ο κόσμος το έχει πάρα πολύ ανάγκη. Εγώ είμαι προσαρμοσμένος πάντως από πέρυσι, γιατί φαινόταν το κλίμα και μάλλον αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχω σταματήσει να δουλεύω. Δεν πετάω στα σύννεφα, ζω στο σήμερα, έχω τρία παιδιά και ξέρω πάρα πολύ καλά τι γίνεται».


ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΗ«Να κατέβουν οι τιμές των μπουκαλιών»
«Υπάρχει ένας φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι τον φετινό χειμώνα, όλοι είναι τρομοκρατημένοι· επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε νερό στο κρασί μας και οι μεν και οι δε και να κάνουμε το καλύτερο για να ξεπεραστεί η κρίση και να μπορεί ο κόσμος να διασκεδάσει. Να κατέβουν οι τιμές των μπουκαλιών και εμείς να κατεβάσουμε το κασέ μας για να δουλέψουμε. Φέτος κάναμε σαράντα συναυλίες σε όλη την Ελλάδα γιατί αποφασίσαμε με τον μάνατζέρ μου να έχουμε ένα λογικό budget. Η διασκέδαση πιστεύω ότι θα πάει στα μικρά μαγαζιά, όπου ο κόσμος θα μπορεί να περάσει καλά χωρίς πολλά χρήματα».

ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Ο καλλιτέχνης ζητάει, ο επιχειρηματίας τι κάνει;»

«Πάντοτε υπήρχε ο φόβος και το κυνήγι της εφορίας για τους επιχειρηματίες και τους καλλιτέχνες. Πολλά χρόνια, τώρα θυμηθήκαμε να το αναφέρουμε; Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση όλο αυτό μας φαίνεται τρομακτικό, το καταλαβαίνω, και ο κόσμος λογικό είναι να πανικοβάλλεται. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι καλλιτέχνες πρέπει να υποχωρήσουν και να κατεβάσουν το κασέ τους, βέβαια αυτό εξαρτάται από τους επιχειρηματίες. Ο καλλιτέχνης ζητάει, ο επιχειρηματίας τι κάνει; Τα δίνει; Οι επιχειρηματίες δεν είναι εκείνοι που βάφτισαν πρώτα ονόματα κάποιους καλλιτέχνες που δεν άξιζαν για να στηρίξουν τα μαγαζιά τους και έγινε το μεγάλο μπάχαλο; Γνώμη μου είναι ότι εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να ενωθούμε όπως παλιά και να κάνουμε καλές συνεργασίες, διότι πρέπει να σεβόμαστε τον πελάτη που έρχεται και μας αφήνει χρήματα από το υστέρημά του. Να πάψουν λοιπόν να το παίζουν μάγκες και να δουλεύουν μόνοι τους κάποιοι και από εκεί και μετά είμαι αισιόδοξη ότι όλα θα πάνε καλά».

ΑΝΤΥΠΑΣ«Νερό στο κρασί μας»
«Περνάμε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Είναι επομένως απόλυτα φυσιολογικό να αιμορραγεί και η διασκέδαση. Πρέπει καλλιτέχνες και επιχειρηματίες να συρρικνώσουμε τις τιμές μας. Ελπίζω όλοι να λειτουργήσουμε σε αυτό το πνεύμα και να κάνουμε συνεργασίες δυνατές. Από ό,τι φαίνεται αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ήδη και θα γίνει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά και ναι μεν είναι δύσκολες οι καταστάσεις, αλλά όχι τραγικές. Αρνούμαι να μπω στο παιχνίδι του καταστραφήκαμε. Οχι, δεν καταστραφήκαμε, έχουμε ζήσει και χειρότερα, μπορούμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά να το αντιμετωπίσουμε και να το παλέψουμε. Αν κόψεις τη διασκέδαση από τον Ελληνα, είναι σαν να τον ευνουχίζεις, άρα, με λίγη καλή προσπάθεια ας βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και θα τα καταφέρουμε».

ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ «Το τσιγάρο θα μας πάει τελείως πάτο…»
«Η οικονομική κρίση ξεκινάει από την ημέρα και καταλήγει και στη δική μας δουλειά. Ο χειμώνας προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολος και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε στα νέα οικονομικά μέτρα κάνοντας και εμείς ό,τι κάνει όλος ο κόσμος. Περικοπές, λιγότερες ώρες δουλειάς, φτηνότερες τιμές, αν και πιστεύω ότι χρονικά αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Εύχομαι να μη γίνουν μεγάλες καταστροφές. Είναι πολύ λυπηρό να ακούω ότι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και νυχτερινά μαγαζιά που θα αναγκαστούν να κλείσουν. Θα μείνουν πολλές οικογένειες στον δρόμο και δεν μιλάω για καλλιτέχνες, που μπορεί να έχουν βάλει και κάτι στην άκρη, μιλάω για άλλους που δουλεύουν με πολύ μικρότερο μεροκάματο. Τι χρειάζεται, λοιπόν; Συσπείρωση δυνάμεων και φυσικά να κατέβουν οι τιμές. Οσο για το κόψιμο του τσιγάρου; Νομίζω ότι θα είναι το κερασάκι στην τούρτα και θα πιάσουμε τελείως πάτο… Σαν λαό όμως οφείλω να πω ότι δεν μας φοβάμαι. Πάντως, εγώ είμαι διατεθειμένη να κάνω οποιαδήποτε υποχώρηση για να μπορέσω σε μια τέτοια κρίση να συντηρηθώ και όχι να κερδίσω. Πρέπει να κάνουμε ωραίες συνεργασίες, να είμαστε ενωμένοι και να δουλεύουμε αναγκαστικά λιγότερες μέρες».

«ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ; ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ; ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ, ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ (ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ)
Σε συνεντεύξεις του εδώ και λίγο καιρό έχει δηλώσει ότι «το πάρτι της φοροαπαλλαγής τελείωσε. Η αρχή θα γίνει με τα μεγάλα εισοδήματα που χρόνια τώρα παρέμεναν στο απυρόβλητο». Τι έχει να πει για τον χειμώνα που έρχεται και ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Οταν του εκθέσαμε τις απόψεις των επιχειρηματιών ήταν αμείλικτος και κατηγορηματικός: «Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σαφώς και θα είναι περισσότερο εντατικοί τον χειμώνα που μας έρχεται και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, επιχειρηματίες αλλά και καλλιτέχνες. Τι θέλουν, φορολογική επιείκεια; Θα την έχουν, εάν και εφόσον είναι φορολογικά νόμιμοι. Εάν παρουσιάζουν οικονομικές δαπάνες οι επιχειρηματίες 5.000 ευρώ, όπως κάποιοι είθισται να παρουσιάζουν, και το νυχτοκάματο ενός καλλιτέχνη είναι 5.000 ευρώ, κάτι γίνεται. Ηδη έχουμε προγραμματίσει τακτικούς ελέγχους και πρέπει να σας πω ότι κανένας δεν θα είναι στο απυρόβλητο, ούτε φυσικά και οι καλλιτέχνες. Εχουν ξεκινήσει να ανοίγονται κάποιοι λογαριασμοί τους και υπάρχουν τα ονόματα κάποιων που έχουν κληθεί να περάσουν από έλεγχο. Και βέβαια επισημαίνω ότι οι έλεγχοι αυτοί έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι που παρακολουθούσαμε συστηματικά όλες τις συναυλίες και δεν ήταν λίγες αυτές που ανακαλύψαμε να μην πληρούν τις προϋποθέσεις. Συμπέρασμα: όποιος είναι νόμιμος δεν έχει να φοβάται τίποτα και οι επιχειρηματίες που ζητάνε τώρα επιείκεια, τι απάντηση δίνουν για τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε ασυλία και έκαναν ορισμένοι ό,τι ήθελαν;».source:madata.gr
top