Λεφτά από το κράτος, αλλά χωρίς …λογαριασμό!


«Δέσμια» ενός ιδιότυπου  νομικού καθεστώτος βρίσκονται δέκα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Νοσηλευτικά ιδρύματα «πρώτης γραμμής» όπως ο Ερυθρός  Σταυρός, το Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το Δρομοκαϊτειο κ.α., συντηρούνται και λειτουργούν με κονδύλια του κρατικού κορβανά, διατηρούν ωστόσο πλήρη διοικητική αυτονομία καθώς και αυτονομία στην διαχείριση των εσόδων που εισπράττουν  από τα ακίνητα που διαθέτουν από δωρεά ή κληρονομιά.

Πρόκειται για νοσηλευτικά ιδρύματα που προέρχονται από κληροδοτήματα επιφανών Ελλήνων και τα οποία με τον νόμο 2889/2001 εντάχθηκαν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στο ΕΣΥ.

«Τα νοσοκομεία αυτά λειτουργούν με κονδύλια του ελληνικού  δημοσίου αλλά  ταλανίζονται διοικητικά υπό τη σκιά της βαρύγδουπης λέξης «κληροδότημα». Το προσωπικό τους προσλαμβάνεται και μισθοδοτείται από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο καλύπτει εξολοκλήρου και τα έξοδα του ιδρύματος. Κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται, ωστόσο, διαδραματίζει το διοικητικό συμβούλιο που υποδεικνύεται από τους εκπροσώπους του κληροδοτήματος» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ), κ. Αριστείδης Δάγλας, με αφορμή μελέτη που εκπονεί για τις διοικητικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που διακρίνουν τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, όπως προσδιορίζονται στον νόμο.

Οι  ίδιοι απλώς εισπράττουν

Ενδεικτικά  αναφέρει ότι στο Δρομοκαϊτειο –κληροδότημα του Ζωρζή Δρομοκαϊτη-  τα έσοδα  από τα ακίνητα που έχουν δοθεί  δωρεά στο ίδρυμα εισπράττονται  από τους εκπροσώπους του κληροδοτήματος και όχι από το κράτος που το συντηρεί!  

Οι τελευταίοι δεν λογοδοτούν φυσικά για την  διαχείριση των χρημάτων που εισπράττουν  ως κληροδότημα ούτε και τα διαθέτουν  για τις ανάγκες του νοσοκομείου.  

Ανάλογη είναι  η κατάσταση στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Το δημόσιο καταβάλλει ως ενοίκιο 70.000 ευρώ μηνιαίως στους Ουνίτες εκπροσώπους της μονής για να χρησιμοποιεί τις κτιριακές του εγκαταστάσεις ως νοσοκομείο.  

Έχει αναλάβει επίσης τη συντήρηση και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου ωστόσο δεν έχει κανένα δικαίωμα ουσιαστικής παρέμβασης στη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ίδια ή παρόμοια κατάσταση  απαντάται και σε άλλα οκτώ νοσοκομεία της χώρας, τα οποία διατηρούν  το χαρακτήρα του κληροδοτήματος. Έτσι το δημόσιο, αν και καταβάλλει αστρονομικά ποσά για τη λειτουργία τους και τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, εν τούτοις είναι δέσμιο του ιδιότυπου καθεστώτος που τα διέπει.

«Η κατάσταση που επικρατεί με τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος αποτελεί δυσβάσταχτη πλέον δυσλειτουργία στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Διαφορετικά πρέπει οι διοικήσεις που διαχειρίζονται τα χρήματα των φορολογουμένων και των ασφαλιστικών ταμείων να αναλάβουν και τις δαπάνες των κληροδοτημάτων» επισημαίνει ο κ. Δάγλας.  

Ποια είναι  τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος του  ΕΣΥ
  • Δρομοκαϊτειο.  Ιδρύθηκε το 1887 έπειτα από την επιθυμία του Ζωρζή Δρομοκαΐτη να ιδρυθεί ένα ιδιωτικό φρενοκομείο στην Αθήνα. Το νοσοκομείο ανήκει στο κληροδότημα, το οποίο μετέχει στη διοίκηση, κατέχει ακίνητα από δωρεές που εκμεταλλεύεται το ίδιο κι όχι το κράτος.
  • Παμμακάριστος. Ιδρύθηκε το 1943 και ανήκει στη μονή «Παμμακαρίστου». Εντάχθηκε στο ΕΣΥ το 1990 και έχει ιδιότυπο καθεστώς διοίκησης με την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ να είναι διορισμένα από τους Ουνίτες.
  • ΑΧΕΠΑ. Αποτελεί ανεξάρτητη υπηρεσιακή μονάδα με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ιδρύθηκε με κονδύλια της ελληνικής ομογένειας. Με τον Ν.2889/2001 είναι ανεξάρτητη μονάδα, με δικό του νομικό καθεστώς.
  • Άγιος Σάββας. Ιδρύθηκε το 1935 και είναι κληροδότημα του Καθηγητή Αρ. Κούζη. Εντάχθηκε στο δημόσιο με το ΠΔ 384/89.
  • Ερυθρός Σταυρός. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που εντάχθηκε στο ΕΣΥ το 1983. Μετά τη δημοσίευση του Ν. 2889/01, διατήρησε το αυτοτελές νομικό καθεστώς του. Στο ΔΣ, το ανώτατο όργανο διοίκησης του νοσοκομείου, μετέχουν τρία μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και ο πρόεδρος του ΕΕΣ είναι αυτός που μπορεί να εκχωρήσει αρμοδιότητες στον διοικητή που τοποθετεί το υπουργείο Υγείας.
  • Ασκληπιείο Βούλας. Ιδρύθηκε το 1921 από τον ΕΕΣ. Το 1985 με το Π.Δ.594/85 εντάσσεται στο ΕΣΥ. Με τον Ν.1821/88 κυρώνεται η υπογραφείσα σύμβαση της 28/5/85 με το Υπουργείο Υγείας, για τη χρήση των υποδομών του,  η κυριότητά τους όμως, παραμένει στον ΕΕΣ.
  • Σπηλιοπούλειο. Ανεγείρεται το 1922 ως κληροδότημα του Χ.  Σπηλιόπουλου. Το 1973 ιδρύεται το ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ» ως ΝΠΙΔ. Το 1982 μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ, διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κληροδοτήματος.
  • Ελπίς. Ιδρύθηκε το 1842 ως Δημοτικό Νοσοκομείο. Διαθέτει διοικητή που ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και πρόεδρο του Δ.Σ που ορίζεται από το Δήμο Αθηναίων. Το αποτέλεσμα είναι να επικαλύπτονται οι ρόλοι τους.
  • Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Είναι το πρώτο νοσοκομείο Παίδων της χώρας, δωρεά της Αγλαΐας Κυριακού το 1933. Είναι ανεπτυγμένο πλήρως μετά την οικονομική συμβολή του ελληνικού δημοσίου.
  • Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων. Ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1938 από τον Ι. Καραμανδάνη. Ανήκει στο κληροδότημα. 
  • source:protothema.gr
top