Απάντηση της Novartis 

σε δημοσιεύματα περί ανθρώπων-πειραματόζωων

Ιωάννα Μαμάη
Απάντησε η φαρμακευτική εταιρία Novartis σε έρευνα τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Γερμανίας που υποστηρίζει πως η Ciba Geigy η οποία ανήκει στον όμιλο χρησιμοποιούσε ανθρώπους σαν πειραματόζωα για δοκιμή φαρμάκων την τετραετία 1985-1989 στην τότε Ανατολική Γερμανία.


Το ρεπορτάζ ανέφερε πως έγιναν πειράματα σε 2.000 ασθενείς κυρίως για το αντικαταθλιπτικό Brofaromin στη Σαξονία. 
Μάλιστα, φιλοξενήθηκε καταγγελία ενός άνδρα ο οποίος ισχυρίζεται πως η μητέρα του με χρόνια κατάθλιψη δε γινόταν δεκτή από κλινικές μέχρι που της πρότειναν να συμμετάσχει σε μια έρευνα. Ο καταγγέλλων υποστήριξε πως το διάστημα που η μητέρα του λάμβανε θεραπευτική αγωγή έχανε την επαφή με το περιβάλλον και σημείωσε σημαντική απώλεια βάρους.
Η Ciba Geigy  ανήκει στον φαρμακευτικό κολοσσό Novartis ο οποίος με ανακοίνωσή του απάντησε:
"Η Novartis απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ιατρικά πειράματα που διεξήγαγε η Ciba Geigy σε Ανατολικογερμανούς, από το 1985 έως και το 1989, αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
Η Novartis σέβεται και υποστηρίζει την αρχή περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτή περιγράφεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UDHR) που εκδόθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 1948. Αυτό το πράττουμε στο πλαίσιο της καθημερινής μας λειτουργίας, ενώ επιπροσθέτως προσπαθούμε επισταμένα να διασφαλίζουμε τόσο ότι ποτέ αμέσως ή εμμέσως συμπράξει σε οποιαδήποτε κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο κι ότι ποτέ δεν έχουμε επωφεληθεί από τέτοιου είδους καταχρήσεις.
Στη Novartis διεξάγουμε κλινικές δοκιμές τηρώντας απαρέγκλιτα μία βασική αρχή. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση καθώς και η δημοσίευσή τους έρχονται πάντα σε συμφωνία με τις αρχές δεοντολογίας που εμπεριέχονται στην Διακήρυξη του Ελσίνκι, στις Κατευθυντήριες Οδηγίες Καλής Κλινικής Πρακτικής καθώς και στις Κατευθυντήριες Οδηγίες Καλής Κλινικής Πρακτικής των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών. Επίσης, εφαρμόζουμε τις ίδιες Κατευθυντήριες Οδηγίες Καλής Κλινικής Πρακτικής, πρωτόκολλα, συναινετικά έγγραφα και αξιολογήσεις σε όλες τις χώρες όπου πραγματοποιούμε κλινικές δοκιμές.
Όλα τα πρωτόκολλα καθώς επίσης και τα συναινετικά έγγραφα οφείλουν να αναθεωρούνται και να εγκρίνονται από επιτροπές δεοντολογίας, και όπου νομικώς απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κατά τόπους αρχών καθώς επίσης και των αντίστοιχων Ρυθμιστικών Αρχών. Η συμμόρφωση στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές παρακολουθείται και ελέγχεται σε μία απόλυτα τακτική βάση.
Τέλος, σημειώνουμε ότι η Novartis δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση σχετική με το εν λόγω ρεπορτάζ, ούτε προτίθεται να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα". 
source:cosmo.gr
top