Πέντε απαγορευμένες τροφές που αδυνατίζουν


Kάθε φορά που λες να ξεκινήσεις μια δίαιτα, θυμάσαι όλες εκείνες τις αγαπημένες τροφές που πρέπει να θυσιάσεις και κάνεις πίσω. Κι όμως, πολύ λίγες γυναίκες γνωρίζουν ότι φαγητά, όπως τα ζυμαρικά ή η σοκολάτα, μπορούν να δράσουν αδυνατιστικά, κρατώντας σε χορτάτη για περισσότερο και μειώνοντας το πρήξιμο της φουσκωμένης σου κοιλίτσας. Ποιες απαγορευμένες τροφές πρέπει να έχουν μια σίγουρη θέση στη δίαιτά σου και πώς θα επωφεληθείς από την κατανάλωσή τους;


1. Είμαι μακαρονού, τι να κάνουμε:

Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και το ρύζι (δεν μιλάμε για ζυμαρικά σε σουφλέ με τόνους κρέμας γάλακτος αλλά τα βραστά) περιέχουν 70% νερό και οι τροφές που έχουν πολύ νερό μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερο σε σχέση με τις ξηρές τροφές, όπως πιστοποιεί έρευνα της Βρετανικού Διατροφικού Ιδρύματος. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα ζυμαρικά αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο που σε κρατά χορτάτη για περισσότερο χρόνο. Προτίμησε μισό φλιτζάνι ζυμαρικών και για καλύτερη υγεία, πες «ναι» στα ζυμαρικά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

2. Εδώ οι καλές πατάτες:

Κι όμως, ακόμα κι αν δεν τη σπουδαιολογούσες, η πατάτα μπορεί να κάψει το λίπος. Το λαχανικό αυτό είναι από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα κι αυτό γιατί είτε τα τηγανίζουμε είτε τα βουτάμε σε σος και κρέμες. Έλα, όμως, που οι ψητές ή βραστές πατάτες (χωρίς βούτυρο) μπορούν να σε βοηθήσουν στη μάχη με το αδυνάτισμα. Το άμυλο της πατάτας απορροφά αρκετό νερό κατά το βράσιμο. Μόλις η πατάτα παγώσει, το άμυλο κρυσταλλώνει σε μια μορφή που αντιστέκεται στην πέψη, γίνεται ανθεκτικό άμυλο και σε κρατά χορτάτη! Ταυτόχρονα, αντίθετα με άλλες μορφές ινών, το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται στο παχύ έντερο, δημιουργώντας λιπαρά οξέα που, όπως φαίνεται, μπλοκάρουν την ικανότητα του οργανισμού να καίει υδατάνθρακες. Αντί για υδατάνθρακες, καις λίπος. Διάλεξε μια πατάτα στο μέγεθος της γροθιάς σου.

3. Θα φυστικοβουτυρώσω:

Πλούσιο σε υγιή λίπη, το φυστικοβούτυρο βοηθά στο ρίξιμο της πρησμένης κοιλίτσας. Έρευνες έδειξαν ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (που βρίσκεις σε αφθονία στο φυστικοβούτυρο και τους λοιπούς ξηρούς καρπούς) εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους γύρω από μέση, ωθεί την καύση θερμίδων και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του «Harvard School of Public Health» γυναίκες που έτρωγαν μία μερίδα ξηρών καρπών ή ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο έως δύο φορές την εβδομάδα, πήραν λιγότερα γραμμάρια σε σχέση με εκείνες που δεν έδειχναν προτίμηση στις τροφές αυτές. Ένα σνακ με φυστικοβούτυρο (ένα κουταλάκι του γλυκού) σε κρατά χορτάτη για 2μισι ώρες, σε σχέση με ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες που σου κόβει την όρεξη για μόλις 30 λεπτά.

4. Είπα το τυρί, τυράκι:

Πλούσιο σε ασβέστιο, το τυρί καίει θερμίδες και λίπος. Φυσικά δεν μιλάμε για τυριά, όπως το τσένταρ, που είναι φορτωμένα με λιπαρά, αλλά για ένα τυρί με λίγα λιπαρά που είναι και γευστικό. Όπως φαίνεται, το ασβέστιο που περιέχει το τυρί βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να καίει θερμίδες και λίπος, ενώ η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης καλσιτριόλης που επιφέρει την περεταίρω αποθήκευση λίπους στο σώμα. Άλλωστε, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τενεσί κατέληξαν πως μια δίαιτα που περιλαμβάνει 300 με 400 γραμμάρια ασβεστίου καθημερινά μπορεί να σε κάνει να χάσεις περισσότερο βάρος και πόντους σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες, αλλά χωρίς την πρόσληψη τροφών με ασβέστιο.

5. Σοκολατί το χρώμα που μ' αρέσει:

Τουλάχιστον το 97% των γυναικών αντιμετωπίζει λιγούρες και αναζητεί με πάθος κάτι γλυκό και ειδικά μια σοκολάτα. Οι διατροφολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον συμφωνήσει πως είναι προτιμότερο να ικανοποιήσεις τη λαχτάρα για κάτι γλυκό, παρά να την καταπιέσεις. Έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία συνηγορεί σε αυτό, τονίζοντας πως οι γυναίκες που καταπίεζαν την ανάγκη για κατανάλωση σοκολάτας, κατέληγαν να καταναλώνουν 2 με 3 φορές παραπάνω θερμίδες σε διάφορα άλλα σνακ. Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται πιο απολαυστική και χορταστική από τη γάλακτος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο πιο χρήσιμη στο αδυνάτισμα.

Πηγή: women only

 source:zougla.gr
top