Νέα νίκη Ερντογάν επί 
των στρατηγών...
Αφού εμπόδισε την προαγωγή όσων εμπλέκονται στις υποθέσεις Βαριοπούλα και Εργκένεκον, ετοιμάζεται για τη «μάχη του Συντάγματος»
Η εντύπωση ήταν αλάνθαστη. Με το ύφος του οδηγητή και με τους στρατηγούς να τον ακολουθούν στην έξοδο του μαυσωλείου Ατατούρκ, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειχνε να διαμηνύει προς άπαντες και πιο συγκεκριμένα προς τη στρατιωτική ηγεσία, ότι αυτή τη φορά «δεν θα περάσει το δικό τους». Την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν από την έναρξη της ετήσιας συνόδου του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) για τις κρίσεις στο στράτευμα, ο πρωθυπουργός και οι «πασάδες», όπως ονομάζουν στην Τουρκία τους μεγάλους του στρατεύματος, κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο. Ετσι, για να πάει καλά η σύνοδος. Ομως, πέρα από τη δημόσια έκφραση της αποφασιστικότητάς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε φροντίσει να προειδοποιήσει τους στρατηγούς και κατ' ιδίαν.
«Δεν υπογράφω»
«Εάν επιμείνετε σε προαγωγές αξιωματικών εμπλεγμένων στο σχέδιο Βαριοπούλα και στην υπόθεση Εργκένεκον, δεν θα υπογράψω τίποτε», λέγεται ότι είπε ο κ. Ερντογάν στον απερχόμενο ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Αντίστοιχη προειδοποίηση δέχθηκε ο ίδιος και από τον πρόεδρο Γκιουλ. «Είναι άδικο να μην προαχθούν αξιωματικοί, που κατηγορούνται για ανάμειξη, αλλά δεν έχουν καταδικαστεί», επέμεινε ο στρατηγός. Προφανώς εννοούσε ένδεκα «επίλεκτους» του στρατιωτικού κατεστημένου και τον αρχηγό της Πρώτης Στρατιάς, στρατηγό Χασάν Ισίζ. Οι «πασάδες» τον προωθούσαν στην αρχηγία του Στρατού Ξηράς ως διάδοχο του στρατηγού Ισίκ Κοσανέρ, που με τη σειρά του επρόκειτο να διοριστεί επισήμως διάδοχος του κ. Μπασμπούγ στη Σύνοδο του Συμβουλίου. Εφέτος, όμως, συνέβη το απίστευτο.
Οχι μόνο οι «ένδεκα» εξαιρέθηκαν, αλλά ούτε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ούτε αρχηγός στρατού Ξηράς διορίστηκε. «Αυτή τη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε το δικό του», διαπίστωσαν ξένοι ανταποκριτές. Για να το κάνει αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη στημένο μηχανισμό. Στις 23 Ιουλίου με απόφαση δικαστηρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος 102 αξιωματικών, μεταξύ αυτών 25 εν ενεργεία στρατηγών και ναυάρχων και του στρατηγού Τσετίν Ντογάν, που θεωρείται η «ψυχή» του σχεδίου Βαριοπούλα για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Σε αυτούς συγκαταλέγονταν και οι «ένδεκα» προς προαγωγή. Κάνοντας «ντρίπλα», άσκησαν έφεση κατά του εντάλματος και προτάθηκαν για προαγωγή στη σύνοδο. Την ημέρα εκείνη, το ύφος του κ. Ερντογάν εξέφραζε συγκρατημένη οργή. Την επομένη, ο στρατηγός Ισίζ εκλήθη να καταθέσει μαζί με 18 άλλους αξιωματικούς, ως ύποπτος ανάμειξης στην Εργκένεκον. Αυτομάτως, η προαγωγή Ισίζ τορπιλίστηκε, ενώ την Τρίτη ο κ. Ερντογάν, αφού συναντήθηκε με τον έμπιστό του αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, τον Χακάν Φιντάν και αφού οι εφέσεις των «ένδεκα» απορρίφθηκαν, έκανε γνωστό ότι δεν θα μετάσχει την επομένη τέταρτη και καταληκτική ημέρα στη σύνοδο. Δηλαδή διεμήνυσε ότι ως προεδρεύων δεν θα εγκρίνει τις αποφάσεις. Με μεγάλη καθυστέρηση την Τετάρτη το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Γκιουλ ενέκρινε τις μέχρι στιγμής κρίσεις και προαγωγές. Οι «ένδεκα» και ο στρατηγός Ισίζ είχαν εξαιρεθεί. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν η εκκρεμότητα Κοσανέρ. Αυτή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα διευθετηθεί στις 30 Αυγούστου, ημέρα αποχώρησης του στρατηγού Μπασμπούγ.
«Νίκη Ερντογάν στα σημεία», έγραψαν οι αναλυτές, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε «χατίρια» στους «πασάδες», εγκρίνοντας την προαγωγή κάποιων ύποπτων ή υπόδικων αξιωματικών. Ο κ. Ερντογάν, όμως, ήδη προσβλέπει σε μια άλλη νίκη. Το ενδιαφέρον του στρέφεται στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ημερομηνία συμπίπτει με τη 30ή επέτειος του πραξικοπήματος του 1980. Εχοντας κατά νου τις πρόσφατες ανησυχητικές συγκρούσεις Κούρδων και Τούρκων, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας προχθές στο Αϊδίνι, παρέπεμψε και στο πραξικόπημα του '60, που κατέληξε στον απαγχονισμό του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές. «Τότε, όπως και τώρα, αυτοί που απεργάζονται την εξόντωση της κυβέρνησης, υποκίνησαν ταραχές», θύμισε.
Η διένεξη με το Ισραήλ
«Μην ανησυχείτε, τσακώνονται, αλλά η αξία των εμπορικών τους συναλλαγών υπερβαίνει τα τρία δισ. δολάρια. Οι Ισραηλινοί εξάγουν προϊόντα στον αραβικό κόσμο με βιτρίνα τουρκικές εταιρείες, το ίδιο κάνουν οι Τούρκοι για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ΗΠΑ», διαπιστώνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» προκειμένου για την τουρκοϊσραηλινή «διένεξη». «Business as usual», λοιπόν. Ισως, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Πτώση του προερχόμενου από το Ισραήλ τουρισμού κατά 90% διαπιστώνουν πικρόχολα στην Τουρκία. Εκτός αυτού, την εβδομάδα που πέρασε, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ πολύ ενόχλησε την Αγκυρα όταν χαρακτήρισε «φίλο του Ιράν» τον Χακάν Φιντάν, τον νέο αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και πρώην σύμβουλο του κ. Ερντογάν, τη στιγμή μάλιστα που εμαίνετο η μάχη Ερντογάν - στρατηγών για τις κρίσεις στο στράτευμα. Το υπουργείο Εξωτερικών εξανέστη και ο Ισραηλινός πρέσβης εκλήθη να δώσει εξηγήσεις. Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό της τουρκικής Ενωσης Επιχειρηματιών (TUSIAD), ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει «δική της θέση και άξονα» και δεν έχει αλλάξει προσανατολισμό, «όπως της προσάπτουν ορισμένοι στη Δύση όποτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες», αναφέρθηκε και στις σχέσεις με το Ισραήλ. «Εχει δημιουργήσει την εικόνα της χώρας που διαρκώς προξενεί προβλήματα στην περιοχή. Eίμαστε έτοιμοι, όπως το 2008, να στηρίξουμε τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Συρίας και Παλαιστίνης, αλλά δεν θα αφήσουμε το Ισραήλ να αποσταθεροποιήσει την περιοχή», σημείωσε.source:kathimerini.gr
top