«Η ελληνική κρίση

επιδεινώνεται και βυθίζει το ευρώ»

Την όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα και το μερίδιο ευθύνης που φέρει η οικονομία της για την καθοδική πορεία του ευρώ επισημαίνει ο διεθνής Τύπος. Η οικονομική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζεται με μελανά χρώματα και υπογραμμίζεται ότι, παρά τις όποιες επιτυχίες στην προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, η Ελλάδα μάχεται κατά της οικονομικής κατάρρευσης
.
Τρεις γερμανικές εφημερίδες, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Die Welt και η Handelsblatt συμπεριέλαβαν στο χθεσινό τους φύλλο άρθρα με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Η κρίση της Ελλάδας γίνεται οξύτερη», «Οξύνεται η ύφεση στην Ελλάδα» και «Απεργίες και λιτότητα: οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα». Τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, βάσει της οποίας το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δυσοίωνες τις προοπτικές της χώρας, τονίζοντας τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Gerd Höhler στη Handelsblatt, «ο οικονομικός κατήφορος της Ελλάδας επιταχύνεται…Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με δραστικές περικοπές σε κρατικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης και με μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wall Street Journal, στην οποία η αρθρογράφος Patience Wheatcroft προβλέπει ότι η κατάσταση στην χώρα θα χειροτερεύσει στο μέλλον. «Είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος του χρέους της Ελλάδας που ακόμα με τη δημοσιονομική λιτότητα που εφαρμόζει είναι μάλλον απίθανο να αποφευχθεί κάποιο είδος χρεοκοπίας τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. να απομακρύνει μία τέτοια κατάληξη. Είτε ως αναδιάρθρωση ή ως χρεοκοπία, η κατάσταση αυτή φαντάζει αναπόφευκτη», σημειώνει.
Δριμεία κριτική ασκείται στη χώρα για τις επιπτώσεις της οικονομίας της στην πορεία του ευρώ. Το δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνει επίσης ότι «τα αρνητικά νούμερα της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν επίσης στη συνέχιση της πτωτικής πορείας του ευρώ, που έπεσε κάτω από το 1,28 του δολαρίου».
Στην ίδια γραμμή κινείται και η Diário de Notícias: Σε ανυπόγραφο ρεπορτάζ με τίτλο «Η ελληνική κρίση επιδεινώνεται και βυθίζει το ευρώ», αναφέρεται στην πτώση που σημείωσε το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας ότι οι λόγοι ήταν η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη, η αύξηση των αιτημάτων επιδόματος ανεργίας στις Η.Π.Α. και, «κυρίως, η είδηση της επιδείνωσης της ύφεσης στην Ελλάδα».source:tvxs.gr
top