Νομοσχέδιο για την ασφάλεια 
στα αμερικανο-μεξικανικά
σύνορα υπέγραψε ο Ομπάμα..
Ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των αμερικανο-μεξικανικών συνόρων.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε χθες νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, που προβλέπει δαπάνη 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε ενώπιον των φωτογράφων την υπογραφή του στο κείμενο του νομοσχεδίου που είχε την προηγουμένη εγκριθεί από τη Γερουσία.
Ο νόμος προβλέπει την ανάπτυξη 1.500 επιπλέον αστυνομικών καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος των συνόρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών που προέρχονται από το Μεξικό.
Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από την αύξηση κατά 2.000 δολάρια της τιμής των αδειών εισόδου που πληρώνουν οι ξένες εταιρείες που στέλνουν στελέχη τους στις ΗΠΑ για συγκεκριμένο διάστημα.
Το θέμα της χρηματοδότησης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Ινδίας, οι εταιρείες της οποίας στέλνουν κάθε χρόνο χιλιάδες στελέχη στις ΗΠΑ για να εργασθούν ως μηχανικοί ή τεχνικοί για τους πελάτες τους.
Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα αυτή η ρύθμιση να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ινδία, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε ότι «η Γερουσία βρήκε έναν τρόπο χρηματοδότησης αυτού του νομοσχεδίου χωρίς επιβάρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος» .
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφράσει την Πέμπτη την ικανοποίησή του για την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, υπενθυμίζοντας την επιθυμία του να υιοθετηθεί από το αμερικανικό Κονγκρέσο μακροπρόθεσμα και μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στο Κονγκρέσο και μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η υιοθέτηση τον Απρίλιο από την Αριζόνα του αμφιλεγόμενου νόμου για τη μετανάστευση.
Η αμερικανική δικαιοσύνη ανέστειλε τον Ιούλιο την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων άρθρων του νόμου που απαιτούσαν από κάθε αστυνομικό να ελέγχει το εάν κάθε μετανάστης που έθετε υπό κράτηση είχε άδεια παραμονής στη χώρα, που υποχρέωναν τους μετανάστες να φέρουν έγγραφα συνεχώς και καθιστούσαν παράνομο για μετανάστες χωρίς άδεια να αναζητούν εργασία σε δημόσιους χώρους.
source:kathimerini.gr
top