Στα "αζήτητα" λίστες 

φοροδιαφευγόντων...

Κλεμμένα τραπεζικά στοιχεία από τράπεζες


Στη διάθεση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μέρος των στοιχείων που εκλάπησαν από τον Χάινριχ Κίμπερ από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Λίχτενσταιν και αφορούν 10 έλληνες υπηκόους ή εταιρείες που ελέγχονται από αυτούς.

Οι περισσότεροι πελάτες ήταν Γερμανοί και ο Κίμπερ πούλησε τα στοιχεία του κατ' αρχήν στη Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ενέκρινε προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ.

Από τα στοιχεία που είχαν οι Γερμανοί επωφελήθηκαν και άλλες χώρες που τα πήραν από τους ίδιους η τα αγόρασαν από τον Κίμπερ, οι ΗΠΑ μάλιστα του κατέβαλλαν το 30% των εισπράξεών τους από τους φόρους που κατέβαλλαν οι φοροφυγάδες που πιάστηκαν χάρη στα στοιχεία τους.

Η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε στη ελληνική κυβέρνηση 10 από τα ονόματα ελλήνων που προκύπτουν από τα αρχεία του Λίχτενσταιν, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο μιλάει για χαμηλό φορολογικό ενδιαφέρον αυτών των στοιχείων.

Αντίθετα, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν τα στοιχεία που έκλεψε από την Τράπεζα HSBC της Γενεύης και παρέδωσε στις γαλλικές αρχές ο υπάλληλος της Τράπεζας Ερβε Φελτσιανί.

Ο Φελτσιανί, που ζει στη Γαλλία, πήρε στοιχεία για 24 χιλιάδες πελάτες της Τράπεζας από τους οποίους 1000 είναι Έλληνες η εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Οι Έλληνες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα καταθετών στην Ελβετία με πάνω από 1 τρις. ευρώ καταθέσεις.

Hδη, η Γαλλία παρέδωσε στην Ιταλία στοιχεία για 5700 Ιταλούς που είχαν λογαριασμό στη HSBC και πολλοί από αυτούς διώκονται παρά τη φορολογική αμνηστία του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ιταλία φαίνεται ότι αξιοποιεί τα κλεμμένα τραπεζικά στοιχεία, με το ιταλικό κράτος να εκτιμάται ότι θα εισπράξει μισό δις. ευρώ από τους 5700 φοροφυγάδες.

Παρολαυτά, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ζητήσει ακόμη από τη Γαλλία τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών. source:skai.gr
top