Αύξηση στα επιτόκια 

των τραπεζικών χορηγήσεων 

τον Ιούνιο...

Ακριβότερος ο δανεισμός

Αύξηση σημείωσαν τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο, με εξαίρεση το επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος:

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%) στο 0,32%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε άνοδο 19 μονάδων βάσης στο 3,61%.
Στα επιτόκια χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε άνοδο κατά 45 μονάδες βάσης σε 14,37%.
Το επιτόκιο στα επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς καθορισμένη διάρκεια, αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε 6,46%.
Μεγάλη άνοδο, κατά 34 μονάδες, κατέγραψε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για ποσά μέχρι 1 εκ. ευρώ, που διαμορφώθηκε στο 5,90%.
Ανάλογη εικόνα και στο μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων για ποσά άνω του 1 εκ. ευρώ, το οποίο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες στο 3,89%.
Το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, καθώς και αυτό με σταθερό επιτόκιο, πάνω από 1 και μέχρι 5 έτη, μειώθηκαν κατά 10 και 8 μονάδες στο 3,26% και 4,65% αντίστοιχα.
Άνοδο σημείωσαν τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ μικτή εικόνα παρουσίασαν αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων.
Ειδικότερα, τόσο το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη όσο και το επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις, παρουσίασαν άνοδο τον Ιούνιο του 2010 (κατά 14 και 66 μονάδες) σε 3,05% και 3,22% αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών σημείωσε πτώση 16 μονάδων σε 3,66%, ενώ το επιτόκιο της αντίστοιχης διάρκειας δανείων προς μη ρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 4,26%.
source:tanea.gr
top