Ανακαλύφθηκε εβραϊκός 

κώδικας νόμων 3.700 χρόνων

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη για πρώτη φορά εκτός της Μεσοποταμίας, ενός θραύσματος από ένα νομικό κώδικα, που συντάχθηκε πριν από περίπου 3.700 χρόνια, παρόμοιο με το περίφημο κώδικα του Χαμουραμπί.

"Για πρώτη φορά ένα θραύσμα ενός νομικού κώδικα ανακαλύφθηκε στους Αγίους Τόπους, και ακόμη έξω από τη Μεσοποταμία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ανασκαφής, ο αρχαιολόγος Αμνον Μπεν Τορ, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.


Το κείμενο αυτό συντάχθηκε περίπου δέκα αιώνες πριν από την πιθανολογούμενη συγγραφή της Αγίας Γραφής (έβδομος αιώνας π.Χ.).


Ο Μπεν Τορ διευκρίνισε ότι είναι "ένα πολύ μικρό κομμάτι κεραμικού (1,5 επί 2 εκατοστά) σε Ακκαδική σφηνοειδή γραφή σε τέσσερις πολύ πυκνές γραμμές και από τις δύο πλευρές της ταμπλέτας.


Το θραύσμα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Χαναανικής πόλης Χαζόρ στο βόρειο Ισραήλ. "Το κείμενο αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων και των σκλάβων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Γουέιν Χόροβιτς, υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση. "Οι γραμμές αυτές που έχουν προφανώς νομικό περιεχόμενο επιβεβαιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στο βασίλειο της Χαζορ και τα βασίλεια της βόρειας Συρίας", πρόσθεσε.


Πόλη της βόρειας Γαλιλαίας, η Χαζόρ ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της περιοχής την εποχή του Χαλκού. Ευρισκόμενη στο δρόμο που οδηγούσε από την Αίγυπτο προς την Ασία, η Χαζόρ έκανε εμπόριο κασσίτερου με τις πόλεις της Βαβυλωνίας και της Συρίας, για τον εφοδιασμό της βιομηχανίας της με χαλκό.


Η Χαζόρ διατηρούσε στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μεσοποταμία ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη (Ιράκ και βορειοανατολική Συρία σήμερα).  Ήκμασε ιδιαίτερα κατά τα μέσα της περιόδου της Χαναάν (1750 π.Χ.) και ήταν η μεγαλύτερη οχυρωμένη τοποθεσία του Ισραήλ κατά την Ισραηλιτική περίοδο (ένατος αιώνα π.Χ.). Η Βίβλος αναφέρεται στην Χαζόρ ως "την κεφαλή όλων των βασιλείων" της γης της Χαναάν. 
source:nooz.gr
top