Έρευνα για την 

διαρροή στρατιωτικών εγγράφων ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά τη διαρροή των 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη δημοσιοποίησή τους στην ιστοσελίδα Wikileaks, εκτεταμένη έρευνα  ζητά η αμερικανίδα γερουσιαστής, Νταϊάν Φέινσταϊν, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Φέινσταϊν, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, η οποία προεδρεύει της Επιτροπής Ενημέρωσης της αμερικανικής Γερουσίας: «Οι διαρροές αυτές αποτελούν επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας».

Το Πεντάγωνο από την άλλη, ετοιμάζεται να εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό», ώστε  να βρει ποιος βρίσκεται πίσω από τη διαρροή αυτή, ενώ παραδέχεται την πιθανότητα περισσότερων διαρροών.

Οι αμερικανικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το άτομο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή προφανώς είχε «μυστική» άδεια και πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.


Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζουν τη σημασία όσων αποκαλύπτουν τα έγγραφα. «Το εύρος (της διαρροής), ο σκοπός της, είναι προφανώς ανησυχητικά. Δεν νομίζω όμως ότι το περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό», δήλωσε ο Μορέλ, ενώ παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ωστόσο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ενδέχεται από τα προβλήματα που επισημαίνονται στα έγγραφα, να αντιμετωπίσει πολιτικά προβλήματα.

Τα περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2004-2009 τονίζουν  τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Αφγανιστάν τόσο οι δυνάμεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όσο και οι πολιτικές προσπάθειες, υπογραμμίζουν επίσης τις  ανησυχίες περί συνεργασίας μεταξύ στοιχείων των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Ταλιμπάν με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στις ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων.
source:protothema.gr
top