Μειώνει ο γάμος την ανδρική 
θνησιμότητα;

Μία μεγάλη έρευνα σε 127.545 Αμερικανούς ενηλίκους αποκάλυψε πως οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιο υγιείς από τους άνδρες που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ ή που οι γάμοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο ή χηρεία.

Οι άνδρες που είναι παντρεμένοι τείνουν να ζουν επίσης περισσότερο από τους άνδρες χωρίς σύζυγο. Οι άνδρες που παντρεύονται μετά τα 25 είναι πιο προστατευμένοι απ’ αυτούς που δεσμεύονται σε μικρότερη ηλικία, κι όσο περισσότερο ένας άνδρας μένει παντρεμένος, τόσο μεγαλύτερο το πλεονέκτημα της επιβίωσής του σε σχέση με τους αντίστοιχους ανύπαντρούς του. Όμως χάρη στον ίδιο το γάμο έχουν καλύτερη υγεία και μακρύτερη ζωή;

Αν και είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι, ο γάμος φαίνεται να αξίζει μέρος του επαίνου. Κάποιοι επιχειρηματολογούν πως η επιλογή του καθενός θα άλλαζε τα αποτελέσματα, αν οι υγιείς άνδρες είναι πιθανότερο να παντρευτούν από τους άνδρες με προβλήματα υγείας. Όμως, η έρευνα δείχνει πως το αντίστροφο ισχύει: Οι μη υγιείς άνδρες παντρεύονται νωρίτερα, χωρίζουν δυσκολότερα κι είναι πιθανότερο να ξαναπαντρευτούν μετά από διαζύγιο ή χηρεία σε σχέση με τους υγιείς άνδρες.

Άλλος ένας πιθανός παράγοντας είναι η μοναξιά: ο θεσμός του γάμου συνδέεται με καλύτερη υγεία ή είναι απλώς θέμα διαμονής με κάποιον άλλο; Αν και οι μελέτες ποικίλλουν, η απάντηση μοιάζει να είναι κάπου στη μέση. Οι άνθρωποι που συγκατοικούν χωρίς γάμο δείχνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα απ’ αυτούς που ζουν μόνοι, όμως οι άνδρες που ζουν με τη σύζυγό τους έχουν την καλύτερη υγεία από όλους.

Πληθώρα μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 150 χρόνια αναφέρουν πως ο γάμος κάνει καλό στην υγεία. Τελευταία, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν γιατί οι παντρεμένοι άνδρες έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους ανύπαντρους, τους χωρισμένους και τους χήρους. Όμως, πριν δούμε το «γιατί», ας δούμε πώς ο γάμος επηρεάζει συγκεκριμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των κυρίων «δολοφόνων» της Αμερικής, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.source:zougla.gr
top