«Παράθυρο» για μείωση 

των ασφαλιστικών εισφορών

ανοίγει ο διοικητής του ΙΚΑ...


Μόνο στο ΙΚΑ η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ
Μόνο στο ΙΚΑ η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ
Αθήνα
«Παράθυρο» για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών άνοιξε την Δευτέρα ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, λέγοντας ότι οι εισφορές  «μπορεί και πρέπει να μειωθούν, εφόσον αποδώσουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για τον έλεγχο των δαπανών υγείας και την αύξηση των εσόδων».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησίας, ο διοικητής του ΙΚΑ, με συνεντεύξεις του, προανήγγειλε ένταση των ελέγχων με στόχο:

1) Η μείωση των δαπανών υγείας, σε συνεργασία και με τα άλλα μεγάλα Ταμεία. Μόνο από την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον Ιούνιο η σχετική δαπάνη μειώθηκε κατά 25%, στα 139 εκατ. ευρώ, ενώ μείωση 8,5% είχε καταγραφεί και τον Μάιο.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Σπυρόπουλος, ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι έλεγχοι θα γίνονται συντονισμένα με «πιλότο» το σύστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της συνταγογράφησης φαρμάκων που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα εφαρμόσει στα μέσα του Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ και έως τις αρχές του 2011 θα επεκτείνει σε όλα τα Ταμεία.

2) Τον δραστικό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, με την είσπραξη από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά μέρους των βεβαιωμένων οφειλών καθώς και τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας.

Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οφείλεται περίπου το 50% των απλήρωτων οφειλών (6-7 δισ. ευρώ σε σύνολο 15 δισ. ευρώ). Ο διοικητής κάλεσε τους οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 15 Οκτωβρίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς να τους επιβληθούν, έως τότε, κυρώσεις

3) Τη διακοπή από το 2011 της καταβολής συντάξεων σε όσους δεν τις δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου έχει εξαγγείλει ειδική απογραφή των συνταξιούχων, τον εντοπισμό διπλοσυνταξιούχων που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.source:in.gr
top