Στο μάτι του κυκλώνα οι 

Φιλιππίνες με αφορμή την 

τραγική κατάληξη της πειρατείας 

σε λεωφορείο...

Εξηγήσεις απαιτεί το Χονγκ Κονγκ


Οι αρχές των Φιλιππίνων υπερασπίστηκαν σήμερα τους χειρισμούς τους στη λεωφορειοπειρατεία κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ τουρίστες από το Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο μία σειρά από λανθασμένες κινήσεις θεωρήθηκε ως ένδειξη της βαθύτερης κρίσης που διέρχεται η χώρα, η οποία ταλανίζεται από προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας.


Οκτώ όμηροι και ο δράστης της λεωφορειοπειρατείας, ένας πρώην αστυνομικός, σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στη διάρκεια της κρίσης, που έδειχνε ότι θα είχε αίσιο τέλος.


Το Χονγκ Κονγκ κάλεσε τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στις Φιλιππίνες, ένα πλήγμα για τον τουρισμό αυτής της φτωχής χώρας.


Στην Κίνα, η ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ εφημερίδα Global Times, έγραψε ότι η αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης αντανακλά μία βαθύτερη κρίση στη χώρα.


«Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο χαοτικές χώρες στη νοτιοανατολική Ασία» έγραψε η εφημερίδα.


Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακίνο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κενά στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόσβαση του δράστη στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο δυσχέρανε τις προσπάθειες της αστυνομίας.


«Μια άλλη πτυχή που νομίζω ότι αγνοούν πολλοί είναι ότι σε κάποια στιγμή, την ώρα διεξαγωγής της επιχείρησης της αστυνομίας, ο δράστης περιστοιχιζόταν από τους ομήρους. Τους χρησιμοποίησε ως ανθρώπινη ασπίδα, γεγονός που έκανε τις δυνάμεις μας να διστάσουν να χρησιμοποιήσουν βία» είπε ο Ακίνο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μεσάνυχτα.


Πάντως, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μανίλας Λεοκάντιο Σαντιάγκο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί στην κρίση.


Ο πρόεδρος Ακίνο συναντήθηκε σήμερα στη Μανίλα με τον κινέζο πρεσβευτή Λιού Ζιανκάο και αξιωματούχους από το Χονγκ Κονγκ για να τους δώσει εξηγήσεις.


Εξηγήσεις ζητά και ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Ντόναλντ Τσανγκ. 
source:tanea.gr
top