Αντιδράσεις για την 

καταστροφή στο Φοινικόδασος...


Οικολογικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή τού πανέμορφου φοινικόδασους στον Πρέβελη του Ρεθύμνου.  Άμεση εκταμίευση πόρων υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την αποκατάσταση του φοινικόδασους, το οποίο θα χρειαστεί περισσότερα από 30 χρόνια για να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν μέχρι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη, «στο δάσος είχε εγκατασταθεί ένα σύστημα πυρανίχνευσης κόστους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε διότι υπήρχαν γραφειοκρατικά ζητήματα μεταξύ της Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής και θα διατάξω ΕΔΕ για να μάθουμε ακριβώς τι έχει γίνει».

Για ανύπαρκτη αντιπυρική προετοιμασία κάνουν λόγω σε κοινή τους δήλωση, ο βουλευτής Β' Αθηνών της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης, βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης για την Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα, δείχνει για άλλη μία φορά ότι το συνολικό σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι στον αέρα. Η ανεξέλεγκτη φωτιά έπληξε ανεπανόρθωτα όχι μόνο ένα εξαιρετικά σπάνιο οικοσύστημα διεθνούς εμβέλειας αλλά και έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης με μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία»», αναφέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ. .
Παράλληλα, στη δήλωσή τους, αφήνουν αιχμές κατά του ΥΠΕΚΑ, αναφέροντας ότι «είχαμε επισημάνει έγκαιρα τις κραυγαλέες αδυναμίες τού συστήματος δασοπροστασίας και τις τραγικές ελλείψεις στην προετοιμασία τής αντιπυρικής περιόδου, οι οποίες, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο».

Το φοινικόδασος εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση, το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Ο Πρέβελης είναι μία περιοχή τού Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους, με την ομώνυμη Μονή και τη διάσημη παραλία με το παραποτάμιό της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ μέσα σε ένα φαράγγι. Όλη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα συγκαλείται, στη Νομαρχία Ρεθύμνης, η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο και για τους περαιτέρω χειρισμούς, που απαιτούνται να εφαρμοστούν.source:protothema.gr
top