Αλκοόλ και στοματική υγεία...

Καραθανάση  Βασιλική
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 1-2 μερίδες αλκοόλ ημερησίως) έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου κεφαλής-τραχήλου.

Τα άτομα που πίνουν μέτρια ως πολύ αλκοόλ και καπνίζουν ταυτόχρονα, φαίνεται να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.
Η δράση καπνού και αλκοόλ είναι συνδυαστική καθώς ορισμένοι ασθενείς που είναι βαρείς καπνιστές και βαρείς καταναλωτές αλκοόλ αναφέρεται ότι διατρέχουν ακόμη και πάνω από 100 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη κακοήθειας συγκριτικά με τα άτομα που δεν πίνουν και δεν καπνίζουν.
Αναφορικά με τη μεμονωμένη δράση της κατανάλωσης αλκοόλ έχει βρεθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 4 ποτά ημερησίως εμφανίζουν 3-9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης στοματικού και φαρυγγικού καρκίνου.
Μολονότι η επίδραση της δόσης του αλκοόλ στην καρκινογένεση είναι σαφής δεν ισχύει το ίδιο και για τη χρονική διάρκεια που το άτομο κάνει κατάχρηση αλκοόλ.
Συμπερασματικά, μπορεί να ειπωθεί ότι το αλκοόλ σε λογική ποσότητα μπορεί να «ευφραίνει καρδίαν» και να ευεργετεί τον οργανισμό (π.χ το κόκκινο κρασί διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες), όμως όταν το μέτρο υπερβαίνεται και μάλιστα συστηματικά τότε το αλκοόλ ανάγεται σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη στοματική και τη γενική υγεία του ατόμου.
Ανάλογα λοιπόν με τη δόση του αλκοόλ που θα καταναλώσουμε, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, αυτό μπορεί να δράσει είτε θεραπευτικά είτε επιβλαβώς για τον οργανισμό μας.
source:cosmo.gr
top