Τα βλαστοκύτταρα φέρνουν 

μια νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις...


Τα βλαστοκύτταρα φέρνουν μια νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
Τα βλαστοκύτταρα φέρνουν μια νέα εποχή στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ενα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός αποτελούν δύο πρωτοποριακές επεμβάσεις που ανοίγουν τον δρόμο ώστε τα βλαστοκύτταρα να αποτελέσουν στο μέλλον την κύρια πηγή παραγωγής ανθρώπινων οργάνων, κάτι που θα σημάνει το τέλος της ανάγκης για ύπαρξη δοτών. Κάθε όργανο που θα χρειάζεται θα «παραγγέλνεται» και είτε θα κατασκευάζεται στο εργαστήριο είτε μέσα στο ίδιο το σώμα του ανθρώπου που το έχει ανάγκη.

Από τις δύο επεμβάσεις, η πρώτη έγινε πριν από δύο χρόνια στην Ισπανία σε 30χρονη, η οποία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μεταμοσχεύτηκε τμήμα αεραγωγού της τραχείας που ανακατασκευάστηκε από βλαστοκύτταρα. Οι γιατροί δημιούργησαν τον νέο ιστό εκτός του σώματός της, σ’ έναν ειδικό βιο-αντιδραστήρα. Ανάλογη μεταμόσχευση έγινε σε παιδί, στο όποιο όμως χρησιμοποιήθηκε το σώμα του ως «βιο-αντιδραστήρας».

Οπως εξηγεί ο ωτορινολαρυγγολόγος καθηγητής Μάρτιν Μπίρτσαλ του University College του Λονδίνου, επί δεκαετίες οι χειρουργοί προσπαθούσαν να λύσουν προβλήματα αεραγωγών σε ενηλίκους και παιδιά με συμβατικές μεθόδους, όπως με μεταλλικούς νάρθηκες ή στεντς. Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αποτελεί εντελώς νέα προσέγγιση, και μάλιστα για πρώτη φορά έγινε σε παιδί. «Η περίπτωσή του ήταν πολύ διαφορετική και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» λέει ο καθηγητής.
source:madata.gr
top