Η Ιρανή που καταδικάστηκε 

σε θάνατο δια λιθοβολισμού, 

κατηγορεί τις αρχές ότι ψεύδονται...


Η Σακινέχ Μοχαμάντι-Αστιανί, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία στο Ιράν, κατηγορεί τις αρχές ότι ψεύδονται για τις κατηγορίες σε βάρος της και ότι σχεδιάζουν να την εκτελέσουν μυστικά, σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Guardian.

Η 43χρονη μίλησε μέσω ενδιάμεσου στην εφημερίδα και απέδωσε την μεταχείρισή της στο φύλο της, τονίζοντας πως «νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα στις γυναίκες σε αυτή τη χώρα».


Η υπόθεση της μητέρας δυο παιδιών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να προσφέρεται την περασμένη εβδομάδα να της παραχωρήσει άσυλο στη χώρα του, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την Τεχεράνη.


Η Μοχαμάντι-Αστιανί, η ποινή της οποίας έχει προσωρινά ανασταλεί, κατηγορεί αξιωματούχους ότι ψεύδονται όταν λένε ότι κρίθηκε ένοχη συνομωσίας για την δολοφονία του συζύγου της και μοιχεία.


Την Πέμπτη ο Μοσαντέγκ Καχνεμουί, ανώτερος Ιρανός δικαστικός, μετέφερε την πληροφορία αυτή σε αντιπροσωπεία της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, και πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν είναι οριστικό» όσον αφορά την υπόθεση.


«Λένε ψέματα. Έχουν ενοχληθεί από την διεθνή προσοχή για την υπόθεσή μου και προσπαθούν απεγνωσμένα να αποσπάσουν την προσοχή και να μπερδέψουν τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να μπορέσουν να με σκοτώσουν μυστικά», λέει. «Κρίθηκα ένοχη μοιχείας και αθωώθηκα της κατηγορίας του φόνου, αλλά ο άνδρας που σκότωσε στην πραγματικότητα το σύζυγό μου αναγνωρίστηκε και φυλακίστηκε, χωρίς όμως να έχει καταδικαστεί σε θάνατο», προσθέτει η Μοχαμάντι-Αστιανί. «Είναι επειδή είμαι γυναίκα, είναι επειδή νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στις γυναίκες σε αυτήν τη χώρα», τονίζει στη συνέντευξή της.


Η Μοχαμάντι-Αστιανί αναφέρει επίσης ότι όταν καταδικάστηκε, δεν συνειδητοποίησε ότι αντιμετώπιζε λιθοβολισμό, διότι δεν κατάλαβε την αραβική λέξη που χρησιμοποιήθηκε. «Μου ζήτησαν να υπογράψω την ποινή μου, το έκανα, πήγα πίσω στη φυλακή και οι συγκρατούμενές μου είπαν ότι επρόκειτο να λιθοβοληθώ και λιποθύμησα», δηλώνει.


Ο δικηγόρος της, Μοχαμάντ Μοσταφάιε, διέφυγε στην Τουρκία, όπου ζήτησε άσυλο, και η Μοχαμάντι-Αστιανί λέει ότι νιώθει πιο ευάλωτη χωρίς αυτόν.


Ο Μοσταφάιε είπε στην εφημερίδα Times ότι φοβάται για τη ζωή της γυναίκας του Φερεστέχ Χαλιμί, που πιστεύει ότι κρατείται υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη.


Ο δικηγόρος αναμένεται να πάει στη Νορβηγία, αφού αφεθεί ελεύθερος από την Τουρκία μετά το πρόβλημα που ανέκυψε με το διαβατήριό του όταν εισήλθε στη χώρα. 
source:nooz.gr
top