Φρούτα και μόρφωση 

σύμμαχος κατά της άνοιας...

Έρευνα έδειξε πως η αύξηση του μορφωτικού επιπέδου και της κατανάλωσης φρούτων-λαχανικών σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του διαβήτη και της κατάθλιψης βοηθούν στη μείωση των ποσοστών άνοιας τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Σύμφωνα με γαλλο-βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal εκτός από τους γνωστούς παράγοντες για την εμφάνιση της άνοιας όπως χοληστερίνη, παχυσαρκία και υψηλή πίεση υπάρχουν και άλλοι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γιατροί και οι ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 21% μειώθηκαν τα ποσοστά άνοιας λόγω της καταπολέμησης του διαβήτη και της κατάθλιψης σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Επίσης, διαπιστώθηκε 18% μείωση σε περιστατικά άνοιας σε όσους είχαν αυξημένη μόρφωση και μόνο κατά 7% σε εκείνους που αφαιρέθηκε γονίδιο το οποίο θεωρείται πως συνδέεται με την ασθένεια.

Τα παραπάνω οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και της κατάθλιψης σε συνδυασμό με τη μόρφωση και την εκ νέου εκπαίδευση των ηλικιωμένων χρησιμεύουν στην καταπολέμηση της ασθένειας, τα αίτια της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Η έρευνα διήρκεσε επτά χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 1.400 ανθρώπους άνω των 65 ετών.
source:cosmo.gr
top