Εντυπωσιακή πρόοδο» 

στην Ελλάδα διαπιστώνουν οι ξένοι...

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αισθητή βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα στον ξένο Τύπο και στις αγορές παρατηρείται μετά τα θετικά σχόλια της τρόικας για την ελληνική οικονομία και το πράσινο φως που έδωσε για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου. Μετά τις εξελίξεις αυτές μάλιστα στην ελληνική οικονομία ο ξένος Τύπος διαπιστώνει ότι εξασθενεί η κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η «Ιnternational Ηerald Τribune» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ανέφερε ότι οι έπαινοι της τρόικας για την Ελλάδα αποτελούν το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η κρίση στην Ευρώπη μπορεί να αρχίζει να υποχωρεί. Η «Wall Street Journal» έκανε εκτεταμένη αναφορά στις “έντονες” και “εντυπωσιακές” προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει η τρόικα στην Ελλάδα, δίνοντας μάλιστα το σήμα ότι η πρόοδος μπορεί να επηρεάσει θετικά τις αγορές: αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι αγορές ομολόγων, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.


Αισιοδοξία. Για μεγαλύτερη αισιοδοξία που αρχίζει να διαφαίνεται όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας έκανε εξάλλου και το Reuters, που σε ανάλυσή του μετά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου στην τρόικα κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα βάλει φρένο στα τεράστια χρέη της μέσα στα επόμενα χρόνια και θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

“Εντυπωσιακή” πρόοδο στη βελτίωση της οικονομίας που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος βλέπει η «Ιnternational Ηerald Τribune», η διεθνής έκδοση των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», για τη χώρα μας, που αναφέρεται στην έγκριση από την τρόικα της χορήγησης της δεύτερης δόσης (9 δισ. ευρώ) του δανείου.

Βελτιώνεται η Ευρώπη.

Παράγοντες των αγορών που επικαλείται η εφημερίδα συνδέουν ευθέως τη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καθώς και την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη: «Τα πράγματα έχουν ηρεμήσει και τα μαύρα σύννεφα διαλύονται», είπε στην εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Ρoor΄s για την Ευρώπη Jean Μichel Six. Δεν είναι τυχαίο ότι το ευρώ έχει ανακάμψει 5% μέσα σε πέντε μόλις εβδομάδες και έχει ενισχυθεί στα 1,31 δολάρια από 1,19 πριν από περίπου δυόμισι μήνες. Σε αυτό έχει συνεισφέρει και το δίχτυ ασφαλείας που έχουν δημιουργήσει στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο έχει πείσει τους επενδυτές ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν σήμερα απέναντί τους οικονομίες σε κρίση όπως η ελληνική και άλλες.

Εύσημα και από «Φαϊνάνσιαλ».

Η Ελλάδα πέτυχε να προχωρήσει έγκαιρα σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την τρόικα. Με αυτά τα λόγια προλόγιζαν χθες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» την κάλυψή τους για τις εξελίξεις στη χώρα μας μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. 
source:tanea.gr
top