Οι διμερείς σχέσεις στο 

επίκεντρο της επίσκεψης 

Νετανιάχου στην Αθήνα...

 Νεντανιάχου.jpg
Στην Αθήνα φτάνει τη Δευτέρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος Ιουλίου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα.
Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται ότι θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο ηγέτες με φόντο την έντονη δραστηριότητα που ανέπτυξε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή οι σχέσεις της οποίας με το Ισραήλ διαταράχτηκαν μετά την επίθεση στο στολίσκο που μετέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακόμη, όπως ανέφερε το Βήμα, το φθινόπωρο ενδέχεται να αρχίσουν εκ νέου οι κοινές ελληνικές και ισραηλινές ασκήσεις που ανεστάλησαν μετά την επίθεση στο στολίσκο. Οι δύο χώρες την τελευταία διετία συνεργάζονται στενά κυρίως στον αεροναυτικό τομέα.
Επιπλέον, ο κ Νετανιάχου έχει εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσει ολιγοήμερες διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, δεν αποκλείεται μάλιστα να τον συνοδεύσει και ο πρωθυπουργός.
Απεργούν οι Ισραηλινοί διπλωμάτες
Η επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου γίνεται εν μέσω της αντιπαράθεσης των διπλωματικών υπαλλήλων με την κυβέρνηση με αντικείμενο τη μισθολογική πολιτική. Οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι ζητούν μισθούς ανάλογους με αυτούς των υπαλλήλων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας: όπως λένε σήμερα παίρνουν τα μισά.
Μετά την πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ισραήλ απόφαση των διπλωματών να μην οργανώσουν την επίσκεψη του Μπ.Νετανιάχου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πήρε την εξίσου πρωτοφανή απόφαση να αναθέσει στη μυστική υπηρεσία Μοσάντ να οργανώσει την επίσκεψη. Σημειώνεται ότι και η ισραηλινή πρεσβεία θα απεργεί και επίσης δεν θα εργαστεί για την επίσκεψη.
Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με τη Haaretz, αναφέρουν ότι ο Μπ.Νετανιάχου «δεν προτίθεται να αφήσει την απεργία να υπονομεύσει τη στρατηγική απόφαση για ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή».
Διαμαρτυρία για την επίσκεψη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης Νετανιάχου έχει προγραμματίσει πρωτοβουλία συλλογικοτήτων. Όπως αναφέρουν η επίσκεψη «αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ «σε μια στιγμή που βρίσκεται πιο έκθετο από ποτέ στη διεθνή σκηνή». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18:30 τη Δευτέρα στη Πλατεία Συντάγματος.
source:parapolitika.gr
top