Ποιο χρώμα ταιριάζει σε 

κάθε χώρο του σπιτιού;

Γιώτα Δημητριάδη 
Tα χρώματα ξυπνούν αναμνήσεις, προκαλούν ευχάριστους ή δυσάρεστους συνειρμούς, ενεργοποιούν τις αισθήσεις. Η Ψυχολογία των Χρωμάτων, ένα σχετικά καινούργιο πεδίο της ψυχολογίας, αποφαίνεται ότι κάθε χρωματικός τόνος επιδρά στα συναισθήματα με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Μπορούμε συνεπώς να κατανοήσουμε την σημασία, που έχει η επιλογή τους σε κάθε χώρο του σπιτιού. Γι' αυτό και δεν πρέπει να είναι τυχαία.
Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε ως χρώμα στους τοίχους ,είτε για τα υφάσματα και τα διακοσμητικά αντικείμενα. Να θυμάστε ότι τα ψυχρά χρώματα ενδείκνυνται για υπνοδωμάτια, ενώ τα θερμά για χώρους όπου υπάρχει δραστηριότητα
Πιο συγκεκριμένα:
ΠΡΑΣΙΝΟ
Ένα δροσερό χρώμα που ηρεμεί και αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα. Γεμίζει το παιδί αισιοδοξία και βοηθά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
ΚΙΤΡΙΝΟ
Τονώνει τις διανοητικές και ψυχικές λειτουργίες και οξύνει τη διάνοια. Ωστόσο, στο περιβάλλον όπου κυριαρχεί το κίτρινο χρώμα ευνοούνται οι ημικρανίες και δημιουργείται ένα αίσθημα κόπωσης, γι' αυτό με μέτρο!
ΡΟΖ
Το ροζ είναι το χρώμα της αγάπης, της ευαισθησίας, της τρυφερότητας και είναι ιδανικό για κοριτσίστικο δωμάτιο. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε και σε άλλους χώρους καλά είναι να μην μπει στην τραπεζαρία και το καθιστικό γιατί επηρεάζει αρνητικά τους άντρες.
Αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τους πάντες αν είναι σε πολλές και μεγάλες επιφάνειες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίθεση του ροζ με το μαύρο, το γκρι και το μωβ, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτείτε με έξυπνες διακοσμητικές ιδέες, κυρίως στο σαλόνι σας.
ΚΟΚΚΙΝΟ
Τονώνει, ευνοεί την έμπνευση και τη διανοητική προσπάθεια, αλλά κουράζει αν παραμένουμε στον χώρο για αρκετή ώρα.
Το κόκκινο, το κατεξοχήν χρώμα της ορμής, της ώθησης , της ενέργειας, της δύναμης δεν θα μπορούσε να μπει σε υπνοδωμάτια και κυρίως τα παιδικά υπνοδωμάτια και για χώρους όπου τους χρησιμοποιούμε για ησυχαστήρια ή χώροι εργασίας και μελέτης.
Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην κρεβατοκάμαρα καλά είναι να βάψετε με αυτό το τοίχο πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού, ή να βάλετε μία κόκκινη ταπετσαρία, μόνο σε αυτόν τον τοίχο.
Τα μέρη που ταιριάζει το κόκκινο είναι η τραπεζαρία και το σαλόνι, όπως και χώροι όπου τους χρησιμοποιείται για να γυμνάζεστε ή να παίζουν τα παιδιά. Αλλά ακόμα κι εκεί προσπαθήστε να το περιορίσετε όσο περισσότερο γίνεται βάφοντας μονάχα έναν τοίχο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ένα ακόμα τονωτικό χρώμα, αλλά ηπιότερο από το κόκκινο. Αυξάνει την ενέργεια χωρίς να δημιουργεί επιθετικότητα. Προκαλεί ευεξία και αισιοδοξία και μειώνει την κατάπτωση. Όταν χρησιμοποιείται υπό τη μορφή φωτισμού τονώνει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος.
ΜΠΛΕ
Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ευνοεί τη μελέτη και τον διαλογισμό. Εδώ η σοβαρότητα, ο κλασικισμός, το στιβαρό και αμετάκλητο παραγκωνίζουν όλα τα άλλα. Ο αυτοσχεδιασμός δεν έχει πολλές ελπίδες. Άλλωστε η ζεστασιά, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που αποπνέει είναι υπεραρκετά για να γοητεύσετε τους άλλους.
Αν θέλετε πάντως να δώσετε μια αίσθηση νεοτερισμού μπορεί να συνδυαστεί με ανοιχτό πράσινο, όπως είπαμε και σε άλλη εγγραφή, αρκεί το καφέ να είναι σκούρο, στο χρώμα της καρυδιάς.
To χρώμα μας συγκινεί και μας εκφράζει! Αναμφίβολα, αδυνατούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε χρωματικό κραδασμό εποικοδομητικά ή μη. Αν όμως μαζί μ' αυτόν καταφέρουμε να επιτύχουμε την αρμονία του χώρου, αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσουμε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για εμάς και την οικογένεια μας.
Γι' αυτό λοιπόν τι κάθεστε;
Ξεκινήστε να «χρωματίζετε» το σπίτι και την ζωή σας!source:cosmo.gr
top