Χάθηκε» ο δικτυακός τόπος 

που προειδοποίησε για 

ραδιενέργεια από φωτιές στη Ρωσία...

Offline η υπηρεσία δασών

Εκτός λειτουργίας παραμένει από την Παρασκευή ο δικτυακός τόπος της ρωσικής υπηρεσίας δασοπροστασίας, η οποία αποκάλυψε ότι οι πυρκαγιές έχουν πλήξει περιοχές μολυσμένες με ραδιενέργεια.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι ο δικτυακός τόπος δεν λειτουργεί πια» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι.


«Δεν μπορώ να μαντέψω τι μπορεί να συνέβη» είπε. Υπενθύμισε, πάντως, ότι ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε καταφερθεί εναντίον της υπηρεσίας του την Παρασκευή.


Ένας δεύτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» ότι ο δικτυακός τόπος έκλεισε «έπειτα από διαταγή» που σχετίζεται με τις δηλώσεις του Σόιγκου.


Ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι οι πρωτοφανείς πυρκαγιές δεν έχουν πλήξει καμία περιοχή μολυσμένη με ραδιενέργεια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.


Σε δηλώσεις του που είχαν μεταδοθεί από την τηλεόραση, ο υπουργός Σόιγκου είχε επικρίνει «τις ασαφείς πληροφορίες που δημοσίευσε αυτός ο σκοτεινός δικτυακός τόπος».


Η υπηρεσία δασοπροστασίας Roslesozachtchita ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι περίπου 40.000 στρέμματα δάσους μολυσμένου με ραδιενέργεια, κυρίως στην επαρχία Μπριάνσκ, κάηκαν από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.


Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε αργότερα ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από τη διασπορά ραδιενεργών σωματιδίων στον καπνό. Άλλοι ειδικοί δήλωσαν στο Reuters ότι και για τη Ρωσία ο κίνδυνος είναι μηδαμινός.source:tanea.gr

top