Στοιχεία από την τουριστική 

κίνηση στην Ελλάδα...


Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η πορεία των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά.
Οι πρωταγωνιστές του κλάδου αδυνατούν να προσδιορίσουν επακριβώς την τουριστική κίνηση, καθώς οι αφίξεις ταξιδιωτών και οι δαπάνες διαμονής τους, στη χώρα, αποδεικνύονται, έως τώρα, μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα.

Ταυτόχρονα ανάλογα με την περιοχή η τουριστική κίνηση κρίνεται αυξημένη ή περιορισμένη.
Κρήτη: Κάθε πέρυσι και καλύτερα

Με έσοδα που καταγράφουν απώλειες περί το 10%, σε σχέση με πέρσι, η μεγαλόνησος προσπαθεί να ανατρέψει τα δεδομένα έχοντας μόνιμα στη φαρέτρα της την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και ρίχνοντας στο… τραπέζι ελκυστικές προσφορές.
Μύκονος: Αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου
  
Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων. Οι κρατήσεις Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου από επισκέπτες του εξωτερικού, μόνον αισιοδοξία γεννούν, καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα, παρά την πτώση του 10%, που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο, εντέλει όχι μόνο θα καλύψουν τα χαμένα του προηγούμενου μήνα, αλλά θα καταγράψουν και αύξηση 10% σε σύνολο έτους. Στον αντίποδα, οι κρατήσεις των Ελλήνων παρουσιάζουν μείωση 15%.

Κεφαλονιά: Ανοδική πορεία των αφίξεων

Θετικό θα είναι το πρόσημο με το οποίο θα κλείσουν οι αφίξεις στο νησί του Ιονίου καθώς η Κεφαλονιά, αυτή την περίοδο, κατακλύζεται από τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, με τους Ιταλούς να δίνουν δυναμικό "παρών".
Κέρκυρα: Περισσότερα σκάφη

Οι αυξήσεις αφίξεων στο νησί κινούνται κάθε χρόνο σε διψήφιο ποσοστό (μέσος όρος 13%), σύμφωνα με την τοπική Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων. Για φέτος, πάντως στον μαζικό τουρισμό αναμένεται μικρή μείωση (έως 5%) σε σύνολο τουριστικής περιόδου. Είναι, όμως, εντυπωσιακή η έλευση σκαφών πολυτελείας στις μαρίνες του νησιού γεγονός που θα συμβάλει και στην αύξηση του τουριστικού εισοδήματος.
Ζάκυνθος: Απώλειες σε ξένους και έλληνες τουρίστες

Απώλειες μετράει το τουριστικό προϊόν στο νησί του Ιονίου τη φετινή τουριστική περίοδο. Αν και τα στοιχεία από το αεροδρόμιο του νησιού φανερώνουν έως στιγμής πτώση 1,7% σε σχέση με πέρσι, οι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για απώλειες 15%.
Σαντορίνη: Σε υψηλά ποσοστά η πληρότητα

Σε εντυπωσιακά ανοδικά επίπεδα κινούνται οι πληρότητες στα καταλύματα του νησιού της Σαντορίνης. Η επισκεψιμότητα Ιταλών τουριστών είναι φέτος εντυπωσιακή, γεγονός, που αποδίδει στη δυναμική παρουσία του νησιού στη διεθνή τουριστική έκθεση του Μιλάνου.

Ρόδος: Αυξημένες αφίξεις

Αύξηση 11,45% σημείωσαν οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο νησί της Ρόδου τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από το αεροδρόμιο "Διαγόρας".

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο έφτασαν με πτήσεις "τσάρτερ" στη Ρόδο συνολικά 308.536 τουρίστες, ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι 276.840. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση της τάξης του 11,45%. Αντίθετα, μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση εγχώριων επισκεπτών, με την πτώση να φτάνει το 16,93% σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα έφτασαν στη Ρόδο συνολικά 43.220 άτομα και τον ίδιο μήνα, πέρσι, 52.026 άτομα. Στον θαλάσσιο τουρισμό, καταγράφεται μείωση του αριθμού αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων, αφού, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, θα καταπλεύσουν 85, ενώ το 2009 ο αριθμός τους ήταν 99.
 
Χαλκιδική: Απώλειες παρά τις εκπτώσεις

Απώλειες εκτιμάται ότι θα μετρήσουν στα έσοδα και τις αφίξεις ταξιδιωτών οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής. Όπως τονίζεται από τους παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου, η πτώση στην τουριστική κίνηση υπολογίζεται σε διψήφιο νούμερο, τη στιγμή μάλιστα, που τα μέλη της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων προχώρησαν σε εκπτώσεις στα ξενοδοχεία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για διαμονή σε δίκλινο ξενοδοχείου τριών αστέρων, με ημιδιατροφή, η μέση τιμή είναι 60 ευρώ η βραδιά. Σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, 80 ευρώ και σε πέντε αστέρων 120 ευρώ.
source:zougla.gr
top