Ο καλός, ο κακός και ο... 

χαλαρός!


ΣΕ άλλες εποχές θα γίνονταν δεκτοί ως οι τρεις μάγοι με τα δώρα. Ετσι όπως ήλθαν τα πράγματα που τους έβαλαν στον δρόμο μας όμως, αντιμετωπίζονται μεν ως μάγοι, αλλά αντί για δώρα κομίζουν εντολές: κόψτε εκείνο, μην ξοδεύετε για το άλλο κ.λπ. Ο λόγος για τους τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που ξετίναξε τις τελευταίες ημέρες την ελληνική διοίκηση αναζητώντας τις πηγές της οικονομικής κακοδαιμονίας μας και την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Οι «τρεις καμπαλέρος» μάς αποχαιρέτησαν χθες με τη μέθοδο ζεστό- κρύο: «Καλά τα πάτε, αλλά για προσπαθήστε λίγο ακόμη». Δεν θα χαθούν όμως- στις 25 Σεπτεμβρίου πάλι εδώ θα είναι. Τόσες μέρες στην Αθήνα πάντως οι έλληνες συνομιλητές τους είχαν την ευκαιρία να τους ζυγίσουν. Και μερικοί μάλιστα θα ορκίζονταν ότι μεταξύ τους υπάρχει ένα είδος καταμερισμού ύφους, ρόλων και ρητορικής. Σαν να λέμε ο καλός, ο κακός και ο εύκολος.

Ο ΚΑΛΟΣ
Πολ Τόμσεν
ΤΟ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σ΄ αυτή την παρέα εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν - τύποις επικεφαλής ολόκληρου του κλιμακίου. Δανός, γύρω στα 55, πρώην καθηγητής, είναι αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη και οι προοπτικές του είναι για ψηλότερα. Συνήθως καλοντυμένος, με ξανθοκόκκινα μαλλιά, μοιάζει αρκετά με αυτό που πραγματικά είναι: φιλόδοξο στέλεχος ενός οργανισμού που ανέλαβε να φέρει τα πάνω κάτω σε μια χώρα που την ήξερε μόνο από τον χάρτηπαρότι είχε υπηρετήσει στη Βαλκανική και για την ακρίβεια στο Βελιγράδι. Είχε τη φήμη του απαιτητικού τουλάχιστον για τη θητεία του στην Ισλανδία και τη Ρωσία και στην αρχή ήταν πολύ δηκτικός στις διαπιστώσεις του. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο χάλι». Ωστόσο στην ουσία είναι ο καλός, αυτός που δείχνει τη μεγαλύτερη κατανόηση στα επιχειρήματα που προσπαθούν να αρθρώσουν οι έλληνες συνομιλητές του. Λέγεται όμως ότι αυτή τη γραμμή είχε από το αφεντικό του τον Ντομινίκ Στρος-Καν. Η ατάκα του που θα μας μείνει είναι:

«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν».

Ο ΚΑΚΟΣ
Σερβάζ Ντερούζ
O Βέλγος Σερβάζ Ντερούζ είναι ο άνθρωπος της Κομισιόν στην τρόικα- επικεφαλής του κοινοτικού υποκλιμακίου. Υπάλληλος καριέρας και πρακτικά ο άνθρωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν σ΄ αυτή την υπόθεση, τον οποίο άλλωστε ενημέρωνε καθημερινά και με λεπτομέρειες. Η σταδιοδρομία του τον έφερε σχετικά αργά, για τα κοινοτικά δεδομένα, στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και λόγω των ποσοστώσεων που ισχύουν στην κοινοτική ιεραρχία δεν έχει προοπτικές για περισσότερα. Η παρουσία του στην Αθήνα τον έφερε σε επαφή με πολιτικούς που είχε υπόψη του και μέσα από τους φακέλους του στο Μπελρεμόντ. Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο Ντερούζ ήταν ο πιο σκληρός και δύσκαμπτος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τυπικός μανδαρίνος, πρότεινε τα πιο δύσκολα μέτρα και απαιτούσε με απόλυτο τρόπο την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Λέγεται ότι έβγαζε το άχτι της κοινοτικής γραφειοκρατίας έναντι της ενοχλητικά ράθυμης ελληνικής διοίκησης. Πάντως επειδή ήταν υποχρεωμένος να συνεννοηθεί με το κοινοτικό κέντρο προτού μετακινηθεί από μία θέση, πολλές φορές η παρουσία του οδηγούσε σε καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίας. Η παρέμβασή του με την οποία ζητούσε «πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση» σχολιάστηκε αρνητικά.

Ο ΧΑΛΑΡΟΣ
Κλάους Μαζούχ
ΤΕΛΙΚΑ ο πιο εύκολος και άνετος- σαν να ήταν παρατηρητής- στις συνεργασίες που είχε στην Αθήνα ήταν αυτός που δεν περιμέναμε. Ο Γερμανός Κλάους Μαζούχ που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νεώτερος από τους τρεις, τραπεζίτης καριέρας, είναι επικεφαλής του τμήματος της ευρωζώνης της ΕΚΤ και από τα στελέχη που εκτιμά ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώ είχε καλές σχέσεις με το γραφείο του Γιώργου Προβόπουλου. Αντίθετα με τα ΜΜΕ της πατρίδας του ο ψηλός διοπτροφόρος Γερμανός ήταν ήπιος και συγκαταβατικός και πάντα ρωτούσε με ευγενικό τρόπο, π.χ. «γιατί δεν κάνετε αυτό;», ενώ μερικές φορές έριχνε και ιδέες στο τραπέζι- εκτός του πλαισίου του Μνημονίου. Ηταν γενικά εύκολος άνθρωπος, γι΄ αυτό οι έλληνες υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες τον συμπαθούσαν ακόμη και όταν έλεγε με το πιο αθώο ύφος τα πιο απίθανα πράγματα. Οπως π.χ. τότε που είπε ότι «με 720 ευρώ τον μήνα μπορεί να ζήσει ένας συνταξιούχος στην Ελλάδα». source:tanea.gr
top